Arhiva po godinama:

Bistrički zvukolik

4. festival, međunarodno mješovito natjecanje glazbenika (solista i komornih sastava), koncerti i radionice
Od 4. do 7. svibnja 2017. (četvrtak, petak, subota i nedjelja) u Mariji Bistrici

Profil natjecatelja

Benjamin Varžak

( harmonika / rođ. 2005.g / 3.kat )

GŠ Požega, Požega, Hrvatska

Mentor: Mateja Pranjić, mag. mus.
Program

Ukupno trajanje: 7.20 min

1. Torbjörn Lundquist: Invention in F (1.50 min)
2. Evgeny Derbenko: Dječja suita "Po prijestolnicama Europe" (5.30 min)
- I. st. Madrid
- II. st. Pariz
- III. st. Rim

Rezultati natjecatelja s prethodnih natjecanja
  • PETAR PAN kat. / 1. Nagrada (3.mjesto) (96,83) – 6. hrvatsko natjecanje za harmoniku, Daruvar, 2015.
  • A1 kat. / 2. nagrada (80,33) – 40. međunarodni susret harmonikaša, Pula, 2015.
  • A kat. / 1. nagrada (90,00) – 7. hrvatsko natjecanje za harmoniku, Daruvar, 2016.
  • A2 kat. / 2. nagrada (88,00) – 41. međunarodni susret harmonikaša, Pula, 2016.
Životopis natjecatelja

Benjamin Varžak rođen je 11. 6. 2005. godine u Požegi. Već s tri godine počinje pokazivati veliki interes za sve glazbene instrumente koji su mu dostupni pa tako često isprobava gitaru, bubnjeve i udaraljke, sintesajzer, pianino, usnu harmoniku i kasnije harmoniku. Iako je bilo očito da ima glazbenog sluha i osjećaja za ritam, ipak je sve to bila samo igra do devete godine, kada pod dojmom animacije svoga budućeg profesora iz solfeggia g. Jasmina Gašparca doživljava harmoniku u punom sjaju, kojom se oduševljava i uslijed iskazane velike želje školske godine 2014./2015. upisuje harmoniku na Glazbenoj školi u Požegi, u klasi prof. Mateje Pranjić. Radi svoje nadarenosti u drugom razredu osnovne glazbene škole prelazi na koncertnu harmoniku. U školskoj godini 2016./2017. postaje član Harmonikaškog orkestra Glazbene škole Požega.
Od početka se ističe uspješnim solističkim javnim nastupima na produkcijama, animacijskim koncertima, raznim priredbama i natjecanjima, a posebno ističe solo točku na koncertu u čast predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović u veljači ove godine.
Benjamin je inače posebno nadaren i svestran učenik koji se ističe brojnim pohvalnicama, a također i u drugim aktivnostima, gdje osvaja redom medalje i najviša mjesta iz matematike, stolnog tenisa, šaha, modelarstva i robotike.

Životopis mentora

Mateja Pranjić u Požegi je završila osnovnu i srednju glazbenu školu za harmoniku. Nakon srednje škole kao najbolje rangirani učenik upisuje studij Klasične harmonike na Sveušilištu J. Dobrile u Puli. Kroz svoje obrazovanje postiže brojne rezultate na državnim i međunarodnim natjecanjima što kao solistica, što kao član komornih kvinteta i orkestara. Dobitnica je državnog priznanja Agencije za odgoj i obrazvanje za 1. mjesto na državnom natjecanju 2011.godine. Tijekom svog glazbenog obrazovanja pohađala je brojne seminare uvaženih harmonikaša što u Hrvatskoj, što u inozemstvu,te učila od međunarodno priznatih profesora i virtuoza na harmonici: prof. Mika Vayrynen (Finska), prof. Elizabeth Moser (Njemačka), prof. Fridrih Lips(Rusija), prof. Peter Soave (USA), prof. Dennis Tini (USA), prof. Mary Tokarsky (USA), prof. Stefan Hussong (Njemačka), prof. Veli Kujala (Finska), prof. Geir Draugsvoll (Norveška), prof. Mie Miki (Japan), i drugih.
Uz brojne međunarodne nastupe u Njemačkoj, Italiji, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Albaniji, Kosovu posebno se ističe koncert u svjetski poznatoj dvorani Carnegie Hall u New Yorku gdje je na poziv svjetske organizacije Ollendorff Center for Human and Religious Understanding nastupila u triu sa svojom sestrom Marijom, vrhunskom pijanisticom i bratom Petrom, uspješnim udaraljkašem. U istom sastavu koncert je ponovljen u dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu (prosinac, 2011.).
2014. godine završava magisterij za Klasičnu harmoniku na Muzičkoj akademiji u Puli, te iste godine započinje svoj pedagoški rad kao profesorica harmonike u Glazbenoj školi Požega. S učenicima osvaja visoka 1. i 2. mjesta na međunarodnim i državnim natjecanjima.