Arhiva po godinama:

Bistrički zvukolik

4. festival, međunarodno mješovito natjecanje glazbenika (solista i komornih sastava), koncerti i radionice
Od 4. do 7. svibnja 2017. (četvrtak, petak, subota i nedjelja) u Mariji Bistrici

Profil natjecatelja

Klavirski trio Desiderata

( 3.kat )

Azra Dizdar, violina
Selma Hrenovica, violončelo
Ilma Ćerim, klavir

Muzička akademija u Sarajevu , Sarajevo , Bosna i Hercegovina

Mentor: doc. dr. Belma Alić
Program

PRVI KRUG - ukupno trajanje: 9 min.
1. Dmitrij Šostakovič: Klavirski trio br. 1 c-mol, op. 8

DRUGI KRUG - ukupno trajanje: 11 min.
1. Sergei Rachmaninov: Klavirski trio br. 1, g-mol

TREĆI KRUG - ukupno trajanje: 7 min.
1. Camille Saint-Saëns: Klavirski trio br. 2 , op. 92, e-mol, Allegro non troppo

Životopis natjecatelja

Klavirski trio Desiderata je nastao 2015. godine a čine ga studenti entuzijasti doc. dr. Belme Alić.

Životopis mentora

Diplomirala je 2004. godine u klasi prof. Yevgeny Xaviereff-a na Muzičkoj akademiji u Sarajevu. Godine 2007. završava postdiplomski studij u istoj klasi. Trenutno je studentica III ciklusa studija i docentica na predmetima kamerna muzika za gudače i violončelo na Muzičkoj akademiji u Sarajevu.

Tokom školovanja pohađala je brojne seminare za violončelo i kamernu muziku kod profesora N.Ruzevic, M.Hayashi, J.Goritzki, C.Brotbek, R.Wallfisch... Sarađivala je sa istaknutim Gudačkim kvartetom Medici iz Londona i gudačkim kvartetom Manhatten, jednim od vodećih ansambala u SAD-u.

Bila je članica Međunarodnog omladinskog gudačkog orkestra (dirigent Simon Robinson) u Sloveniji i dvije koncertne sezone Svjetskog simfonijskog orkestra muzičke omladine (dirigenti: Carlos Kalmar, Amy Andersson i Yakov Kreizberg). U junu 2011. godine je učestvovala u akademiji za mlade muzičare u organizaciji Kamernog orkestra Evrope sa dirigentom Nikolausom Harnoncourt.

Osvojila je više prvih i specijalnih nagrada na takmičenjima učenika i studenata muzike u FBiH i 2001. godine prvu nagradu na Međunarodnom takmičenju Val Tidone u Italiji u kategoriji kamerna muzika (duo-klavir i violončelo) i 2010. godine specijalno priznanje za nestandardne ansamble u kategoriji Tidone folk (duo-glas i violončelo). Dobitnica je nagrade za poseban nastup na završnom koncertu seminara za gudače u Italiji (Martina Franca) 2010 godine.

Kao solistica nastupala je uz pratnju orkestra Sarajevske filharmonije, Kamernog simfonijeskog orkestra Zenica, Orkestra studenata Muzičke akademije u Sarajevu, Kamernog orkestra Muzičke akademije u Sarajevu i Mostar Sinfoniette