Arhiva po godinama:

Bistrički zvukolik

4. festival, međunarodno mješovito natjecanje glazbenika (solista i komornih sastava), koncerti i radionice
Od 4. do 7. svibnja 2017. (četvrtak, petak, subota i nedjelja) u Mariji Bistrici

Profil natjecatelja

Quadrifoglio

( 3.kat )

Jelena Vidović, violina
Mirzeta Bašić, viola
Sandin Redžo, kontrabas
Ivan Perković, klavir

Muzička akademija, Sarajevo, Bosna i Hercegovina

Mentor: Belma Alić, doc. dr.
Program

PRVI KRUG - ukupno trajanje: 09:00
1. Johannes Brahms: Piano Quartet op. 60 c minor
- Allegro non troppo

DRUGI KRUG - ukupno trajanje: 11:00
1. Gustav Mahler: Piano Quartet in a minor

TEĆI KRUG - ukupno trajanje: 6:30
1. Dino Rešidbegović: klavirski kvartet 54

Životopis mentora

Svoje visoko obrazovanje stiče na Muzičkoj akademiji u Sarajevu u klasi prof. Yevgeny Xaviereff-a, a 2016. godine doktorira na temu Nove tehnike u literaturi za violončelo 20. i 21. Stoljeća u istoj klasi.
Svirala je sa istaknutim muzičarima kao što su Edin Karamazov, Merima Ključo, William Conway, Nigel Osborne, Rade Šerbedžija, Vanessa Redgrave, i dr.
U junu 2011. godine je učestvovala u akademiji za mlade muzičare u organizaciji Kamernog orkestra Evrope sa dirigentom Nikolausom Harnoncourt.
Od 2002-2008. godine bila je umjetnički rukovodilac kamernog ansambla Mostar Sinfonietta. Članica je kamernog ansambla muzičke akademije aMAS. Godine 2007. je bila članica ansambla Circus opera, u čijoj produkciji opere Nigel Osborna je imala uspješne nastupe u Bosni i Hercegovini, Engleskoj, Škotskoj i Austriji, a čija opera Differencess in Demolition je izvedena na festivalu City of London Festival, te imala ditektni prenos sa koncertnog izvodjenja u Edinburgh-u na BBC radiju.
U toku svog doktorskog studija premijerno je izvela preko 20 kompozicija u BiH u koje spada i Šostakovičev prvi koncert za violončelo i orkestar sa Sarajevskom filharmonijom.

Osvojila je više prvih i specijalnih nagrada na takmičenjima učenika i studenata muzike u FBiH i 2001. godine prvu nagradu na Međunarodnom takmičenju Val Tidone u Italiji u kategoriji kametne muzike (duo-klavir i violončelo) i 2010. godine specijalno priznanje za nestandardne ansamble u kategoriji Tidone folk (duo-glas i violončelo). Dobitnica je nagrade za poseban nastup na završnom koncertu seminara za gudače u Italiji (Martina Franca) 2010 godine.
Kao solista nastupala je uz pratnju orkestra Sarajevske filharmonije, Kamernog simfonijeskog orkestra Zenica, Orkestra studenata Muzičke akademije u Sarajevu, Kamernog orkestra Muzičke akademije u Sarajevu i Mostar Sinfoniette.
Trenutno je docent na predmetu Kamerna muzika na Muzičkoj akademiji u Sarajevu.