Arhiva po godinama:

Bistrički zvukolik

međunarodno mješovito solističko natjecanje glazbenika u tri kruga, koncerti i radionice
30. 4. - 3. 5. 2015. (četvrtak, petak, subota i nedjelja)

Profil natjecatelja

Petar Pranjić

( udaraljke / rođ. 1994.g / 7.kat )

MA, Zagreb, Hrvatska

Mentor: Igor Lešnik, red. prof.
Korepetitor: prof. Damir Gregurić ( klavir )
Program

PRVI KRUG - ukupno trajanje: 9 min.
1. Igor Lešnik: First Toy (3 min.)
2. Franz Cibulka / Igor Lešnik: Koncert za udaraljke i orkestar
- 2. st. (5 min.)
(klavirski izvadak Igor Lešnik, Damir Gregurić)

DRUGI KRUG - ukupno trajanje: 9 min.
1. Johann Christian Fischer: Simphony for eight obligatto timpani
(u verziji za pet timpana arr. Igor Lešnik )
(klavirski izvadak Igor Lešnik, Damir Gregurić)

TREĆI KRUG - ukupno trajanje: 13 min.
1. Boris Papandopulo: Koncert za ksilofon i gudački orkestar
(klavirski izvadak Damir Gregurić)

Životopis natjecatelja

Rođen 1994.godine u Požegi, gdje stječe svoje osnovnoškolsko i srednjoškolsko obrazovanje. Glazbenu naobrazbu započinje pod mentorstvom profesorice Elvire Happ. Drugi razred pohađa kod profesorice Maje Ileković, a od trećeg razreda udaraljke uči udaraljke u klasi profesora Predraga Kresojevića.
2013.upisuje studij udaraljki na "Muzičku akademija u Zagrebu" kao student prof.Ivane Bilić.
Student je 2.godine studija udaraljki u klasi prof.Igora Lešnika.
Tijekom školovanja redovito nastupa i gostuje u raznim orkestrima: „Sveučilišni harmonikaški orkestar“ iz Pule (Hrvatski glazbeni zavod, svibanj 2012.), orkestar gradske glazbe “ Trenkovi panduri Požega“ s kojima osvaja brojna državna natjecanja,itd.
Kao solist višestruko je nagrađivan na natjecanjima Hrvatskog društva glazbenih i plesnih pedagoga: treća nagrada na državom natjecanju 2008.godine, prva nagrada na državnom natjecanju 2010.godine,
prva nagrada na državnom,prva nagrada na Regionalnom natjecanju 2013.godine,te na natjecanju 2012.godine, za koju mu je dodijeljen „Oskar znanja“.
Pohađa brojne seminare priznatih hrvatskih i svjetskih pedagoga: John Back, Igor Lešnik, Svet Stoyanov, Ivana Bilić, Ney Rosauro, Pius Cheunga, Dane M. Richeson, Ludwig Albert, Paolo Cimmino i drugi, te međunarodno poznate festivale udaraljkaške glazbe u Hrvatskoj i svijetu: IPEW u Bjelovaru (International Percussion Ensemble Week), IBMW u Samoboru (Ivana Bilić Marimba Week).
Na poziv međunarodne organizacije „The Ollendorff Center For Human & Religious Understanding“, kao dio projekta American-Croatian Christmas, održao je koncert u njujorškoj dvorani Carnegie Hall, MD Vatroslav Lisinski, te franjevačkoj crkvi Svetog Duha u Požegi u prosincu 2011.godine.

Životopis mentora

Udaraljkaš Igor Lešnik rođen je godine 1956. u Zagrebu. Diplomirao je udaraljke (1979.) na Muzičkoj akademiji u Skoplju kod Emila Klana, a kao stipendist Bugarske završio je (1985.) poslijediplomski studij na sofijskome Konzervatoriju u razredu Dobrija Palieva. Usavršavao se je kod Siegfrieda Finka u Würzburgu.

Vodi intenzivnu međunarodnu koncertantnu aktivnost, nastupajući kao solist uz različite komorne sastave i orkestre. Domaći autori posvetili su mu dvadesetak skladbi, a u Hrvatskoj je praizveo više od trideset najvažnijih djela svjetske udaraljkaške literature, od Stockhausenova Zyklusa do Jolivetova Koncerta za udaraljke i orkestar. Pokretač je međunarodno priznatih hrvatskih komornih sastava suvremene glazbe i jazza: Zagrebačkoga ansambla udaraljki, kvarteta Supercussion te skupine Jazzbina. Aktivan je orkestralni glazbenik pa od 1979. predvodi udaraljkašku sekciju Simfonijskoga orkestra HRT-a. Kao solist je za Hrvatsku radioteleviziju ostvario više od stotinu snimaka suvremene glazbe, a u razdoblju od 1988. do 1999. inozemni nakladnici objavili su njegovih šest solističkih nosača zvuka te tiskali desetak skladateljskih radova. Autorom je mnogobrojnih članaka u stručnim udaraljkaškim časopisima engleskoga i francuskoga govornog područja.

Izvanredni je profesor na Muzičkoj akademiji u Zagrebu gdje je 1989. utemeljio studij udaraljki, a njihovu je nastavu pokrenuo i u više glazbenih škola u Hrvatskoj; autorom je cjelokupnoga udaraljkaškog programa nastave na svim razinama u Hrvatskoj. Prisutan je i u međunarodnim pedagoškim krugovima pa često vodi majstorske tečajeve u inozemstvu, sudjeluje u radu ocjenivačkih sudova udaraljkaških natjecanja te gostuje kao predavač na glazbenim visokoškolskim institucijama. Član je nekolicine međunarodnih stručnih udruga te utemeljitelj Hrvatskoga udaraljkaškog društva (1996.). Od godine 2000. do 2003. bio je umjetničkim ravnateljem Međunarodnoga kulturnog centra Hrvatske glazbene mladeži u Grožnjanu. Dobitnik je nagrada Josip Štolcer Slavenski (1990.), Milka Trnina (1995.) te Avedis Zildjian Company (1996.). Republika Francuska odlikovala ga je (2003.) redom viteza umjetnosti i književnosti. Tonski zapis s Lešnikovim skladbama, u izvedbi udaraljkaškog ansambla biNg bang koji on vodi, pobijedio je 2004. na natjecanju najvećega američkog i svjetskog udaraljkaškog festivala Percussive Arts Society PASIC u Nashvilleu. Nakon toga je skupina sastavljena od Lešnikovih studenata s Muzičke akademije u Zagrebu gostovala na najvažnijim međunarodnim udaraljkaškim festivalima u Argentini, Austriji, Belgiji, Francuskoj, Kini, Poljskoj, Sloveniji, Španjolskoj, Urugvaju, Sjedinjenim Američkim Državama i Tajvanu.

Smještaj

Za sudionike natjecanja dogovorili smo povoljniju cijenu smještaja u Bluesun Hotelu Kaj.