Arhiva po godinama:

Bistrički zvukolik

međunarodno mješovito solističko natjecanje glazbenika u tri kruga, koncerti i radionice
30. 4. - 3. 5. 2015. (četvrtak, petak, subota i nedjelja)

Ocjenjivački sud: Boštjan Lipovšek, doc

Boštjan Lipovšek, doc

Biografija

Boštjan dolazi iz obitelji koja ima dugu tradiciju sviranja roga. Prvi mentori su mu bili otac i brat, a zatim profesor Jože Falout na Muzičkoj akademiji u Ljubljani. Boštjan je studirao kod profesora Falouta na dodiplomskom i poslijediplomskom studiju. Nakon toga je otišao u Salzburg na Sveučilište Mozarteum na napredni studij kod Radovana Vlatkovića.

Za vrijeme studija u Ljubljani primio je studentsku nagradu Prešern za izvedbu Straussovog koncerta br. 1 za rog i orkestar sa simfonijskim orkestrom RTV Slovenije.

Kao solist svirao je sa slovenskom filharmonijom, mariborskom filharmonijom, dubrovačkim simfonijskim orkestrom, filharmonijom iz Udina, komornim orkestrom Padova e del Veneto i s Muzičkim orkestrom mladih. Svirao je pod vodstvom velikih dirigenata kao što su Anton Nanut, Uroš Lajovic, Marko Letonja, En Saho, David de Villiers, S. Pelegrino Amato, Gary Brain, Yakov Kreizberg, Sian Edwards i Pavle Dešpalj. Kao gost solist svirao je s nacionalnim orkestrom operne kuće La Monnaie u Briselu, s berlinskim simfonijskim orkestrom, s komornim orkestrom Mahler, škotskim komornim orkestrom i budimpeštanskim festivalskim orkestrom pod vodstvom Ivana Fishera te s izraelskom filharmonijom pod ravnanjem Zubina Mehte.

2001. pobijedio je na međunarodnom natjecanju Citta di Porcia.

Od 1999 radi kao asistent, a od 2004 kao docent na Muzičkoj akademiji u Ljubljani. Od 2005. radi kao docent i na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.

Izdao je pet albuma za ZKP RTV Slovenija, tri solo albuma i dva albuma s komornim grupama (slovenski limeni duhački kvintet i drveni duhački kvintet Ariart). S Juvavum Brass izdao je album Salzburg rarities kod njemačkog izdavača Profil.

U zadnjih je deset godina kao član slovenskog simfonijskog orkestra snimio koncerte Straussa, Mozarta, Gliera i Pauera... Posebno treba spomenuti prve izvedbe i premijerna izdanja djela L. Lebiča, I. Petrića i U. Kreka.

2008. dobio je nagradu Prešern od Ministarstva kulture republike Slovenije za muzička dostignuća.