Arhiva po godinama:

Bistrički zvukolik

međunarodno mješovito solističko natjecanje glazbenika u tri kruga, koncerti i radionice
30. 4. - 3. 5. 2015. (četvrtak, petak, subota i nedjelja)

Ocjenjivački sud: Lidija Horvat Dunjko, red. prof.

Lidija Horvat Dunjko, red. prof.

Biografija

Lidija Horvat Dunjko diplomirala je i magistrirala solo pjevanje (Lied, oratorij i operu) na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Zdenke Zabčić. Usavršavala se u Beču kod Olivere Miljaković i u Zagrebu kod Dunje Vejzović. Dobitnica je mnogih državnih i međunarodnih nagrada i priznanja.

Do sada je kreirala više od 30 velikih opernih uloga u zemlji i inozemstvu, kao i nekoliko operetta i musicala. Posebno je omiljena na koncertnoj pozornici. Svojim je recitalima osvojila publiku Pariza (Theatre des Champs Élysées), Beča (Musikverein, Konzerthaus), Toronta (Ryerson Theatre, Massey Hall), Berlina, Torina, Venezije, Madrida, Züricha, Buenos Airesa (Teatro Colón), Montevidea, Santiaga de Chilea, Johannesburga, Moskve (Dvorana Čajkovski).

Pjevala je s najvećim pjevačkim imenima današnjice kao i najeminentnijim dirigentima i orkestrima. Bogato moduliran glas, velika muzikalnost, iznimne glasovne mogućnosti te odlična muzička naobrazba omogućavaju joj ogroman stilski raspon, od rane renesansne glazbe pa do avangarde 20. st. Članica je nekoliko baroknih ansambala. Mnogi hrvatski i inozemni skladatelji posvetili su joj svoja djela. Uz izuzetno bogatu umjetničku aktivnost bavi se pedagoškim radom kao redovni profesor na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, te na Sveučilištu J. Dobrile u Puli. Osnivačica je i voditeljica međunarodne ljetne operne škole "MIRULA" u Pučišću na otoku Braču. Izdala je do sada 16 nosača zvuka. Autorica je zbirke solopjesama hrvatskih skladatelja "LJUVEN SANAK", a već se nekoliko godina bavi i znanstvenim radom na polju medicine glasa u timu prof. dr. sc. Sante Večerine Volić, za koji su dobile i međunarodna priznanja. Od 2010. godine umjetnički je ravnatelj Međunarodnog festivala komorne glazbe Lubeničke glazbene večeri na otoku Cresu.

2012. idejni začetnik i osnivač 1. međunarodnog natjecanja pjevača uz orgulje "Heferer" u Grožnjanu.

1996. godine odlikovana je najvišim državnim priznanjem za zasluge u kulturi Ordenom reda Danice hrvatske s likom Marka Marulića.

http://muzak1.wix.com/lidijahorvatdunjko