Arhiva po godinama:

Bistrički zvukolik

međunarodno mješovito solističko natjecanje glazbenika u tri kruga, koncerti i radionice
30. 4. - 3. 5. 2015. (četvrtak, petak, subota i nedjelja)

Profil natjecatelja

Lidija Škuflić

( klavir / rođ. 1990.g / 9.kat )

MA, Zagreb, Hrvatska

Mentor: Ida Gamulin red. prof.
Program

PRVI KRUG - ukupno trajanje: 15.25 min.
1. Franz Liszt: Druga godina hodočašća
- Sposalizio (7.40 min)
- Il penseroso (4.37 min)
- Canzonetta del Salvator Rosa (3.08 min)

DRUGI KRUG - ukupno trajanje: 18.54 min
1. Franz Liszt: Apres une Lecture de Dante - Fantasia quasi Sonata (18.54 min)

TREĆI KRUG - ukupno trajanje: 16.57 min
1. Franz Liszt: Druga godina hodočašća
- Petrarcin sonet 47 (5. 18 min)
- Petrarcin sonet 104 (5.27 min)
- Petrarcin sonet 123 (6. 12 min)

Rezultati natjecatelja s prethodnih natjecanja
  • C kat. / 2.nag. (93.20) / Vietri sul Mare-Costa Amalfitana (Vietri sul Mare, Italija) 2006.
  • D kat. / 2. nag (19.00) / Zlatko Grgošević (Zagreb, Hrvatska) 2006.
  • E kat. / 2. nag (19.00) / Zlatko Grgošević (Zagreb, Hrvatska) 2008.
  • 4. kat. / 3. nag. (91.00) / HDGPP (Dubrovnik, Hrvatska) 2007.
  • C kat. / 3. nag (86.40) / Ithaka (Ljubljana, Slovenija) 2007.
Životopis natjecatelja

Lidija Škuflić (Zagreb, 1990.) glazbeno obrazovanje započela je u Osnovnoj glazbenoj školi Rudolfa Matza kod Srebrenke Završki-Crnković, a nastavila u Glazbenoj školi Vatroslava Lisinskog kod Lidije Lovrić-Vidiš. U lipnju, 2013. diplomirala je klavir s velikom pohvalom na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi Ide Gamulin te se u istoj klasi trenutno i usavršava . Tijekom školovanja pohađala je seminare uglednih klavirskih pedagoga poput S.Kovachevicha, E. Indjića, L. Baranyaya, K. Bogina i N. Troull. Dobitnica je brojnih nagrada na regionalnim, državnim i međunarodnim natjecanjima od kojih se ističu: II. nagrada na međunarodnom natjecanju Vietri sul mare (2006), II. nagrade na međunarodnom natjecanju Zlatko Grgošević (2006.,2008. ), III. nagrada na 45. hrvatskom natjecanju učenika i studenata glazbe i plesa (2007. ), III. nagrada na 1. međunarodnom natjecanju mladih glazbenika Ithaka (2007.). U rujnu, 2013. godine je bila polufinalist drugog hrvatskog natjecanja Papandopulo održanog u Zagrebu. 2011. godine izvela je Totentanz F.Liszta sa Simfonijskim orkestrom Muzičke akademije u Zagrebu pod ravnanjem maestra Mladena Tarbuka. Dobitnica je Stipendije Grada Zagreba u razdoblju od 2006. do 2010. godine. U srpnju, 2013. stekla je zvanje mag. math s velikom pohvalom obranom diplomskog rada na diplomskom studiju Matematičke statistike na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu.

Životopis mentora

Ida Gamulin, vodeće je ime hrvatskog pijanizma srednje generacije. Rođena u Splitu, hrvatsko-austrijskog podrijetla, unatoč izrazitoj sklonosti za prirodne znanosti, priklonila se glazbi, te je diplomirala na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Jurice Murai. Usavršavala se u Weimaru kod Rudolfa Kehrera te u Londonu kod Alfreda Brendela, Annie Fischer, Johna Lilla i Stephena Kovacevicha. Uz niz nagrada na natjecanjima u domovini, dobitnica je i nagrada Svetislav Stančić, Milka Trnina te Specijalne nagrade na Festivalu u Freiburgu.

Međunarodnu karijeru započinje osvajanjem Nagrade Myra Hess (1983) koja joj po uspješnom londonskom debiju, donosi solističke nastupe u glasovitoj dvorani Queen Elizabeth Hall kao i u drugim europskim glazbenim sredistima, Rusiji i SAD-u. Gošća je velikih festivala u Spolettu, Freiburgu, Varni, Stratfordu i Janacek festivalu, na kojima je nastupala uz ugledne dirigente i orkestre. Nakon koncerta u Londonu uz Marthu Argerich i Stephena Kovacevicha, sve češće surađuje s poznatim europskim glazbenicima. Snimala je za CBS, BBC, France Musique, Bayerischer Rundfunk, diskografsku kuću EMI-Mava, te za nacionalne diskografske nakladnike. Do sada je objavila 14 nosača zvuka.

Njezina snimka Brahmsove Sonate u fis-molu proglašena je najboljom izvedbom na American Classical Musical Directory.

Uz klasični pijanistički repertoar, s pažnjom njeguje glazbu suvremenih hrvatskih skladatelja koji joj posvećuju svoja djela, a osobito opus Dore Pejačević, čiji je cjelokupan opus glasovirskih minijatura priredila za tisak.

Članica je žirija pijanističkih natjecanja i redoviti profesor na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Predsjednica je Europskog udruženja klavirskih pedagoga Hrvatske.

U karijeri je prati rečenica glasovite pijanistice Annie Fischer: »Izrazita osebujnost i poetičnost čine njezine interpretacije nesvakidašnjima«.