Arhiva po godinama:

Bistrički zvukolik

Sadržaj u izradi.

Koncertno razdoblje Bistričkog zvukolika

Početak koncertne sezone Bistričkog zvukolika obilježiti će suradnja sa Zagreb Guitar Festivalom koji, u sklopu prve europske platforme za klasičnu gitaru Eurostrings, u Mariju Bistricu dovodi dva mlada perspektivna gitarista sa svjetske razine – Poljaka Mateusza Kowalskog te Japanca Yukia Saitoa. Njihov će koncert biti održan u srijedu, 3. travnja 2019. godine, u Bazilici Majke Božje Bistričke, s početkom u 20 sati – terminu svih koncerata Bistričkog zvukolika.

Međunarodni karakter Bistričkog zvukolika potvrdit će i rado viđeni gost hrvatskih ljubitelja klasične glazbe Portugalac Pedro Ribeiro Rodrigues, koji će zajedno sa flautisticom Matejom Šarlijom, u Bazilici Majke Božje Bistričke nastupiti 6. travnja kao Duo flauta/gitara. Pedro Ribeiro Rodrigues nastupa solo i u komornim sastavima diljem Europe, a našoj je publici možda i najpoznatiji kao dio Tria Elogio – zajedno sa Petritom Cekuom i Tomislavom Vukšićem. Ribeiro Rodrigues bavi se i pedagoškim radom pa tako predaje gitaru u Nizozemskoj. Mateja Šarlija dobitnica je više europskih te čak šest prvih nagrada na državnim natjecanjima u organizaciji Hrvatskog društva glazbenih i plesnih pedagoga. Svirala je u orkestru Opere Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu i u Hrvatskom komornom orkestru s kojim i dalje surađuje, a redovito nastupa i kao članica kvarteta flauta Nymphs te tria Linos.

4. svibnja će nastupiti Podium Brass Quintet, kojeg čini pet iskusnih glazbenika: Marko Bobičanec (truba), Marin Zokić (truba), Hrvoje Pintarić (rog), Ivan Mučić (trombon) i Danijel Požgaj (tuba), koje je u ovaj sastav spojila ljubav prema limenim puhačkim instrumentima te komornom muziciranju. Njihova je zajednička priča počela prije pet godina sa željom da na vrhunskoj razini širokoj publici predstave repertoar za kvintet limenih puhača. Članovi kvinteta redom su diplomirani i nagrađivani glazbenici, uspješni pedagozi, zaposleni na Muzičkoj akademiji, glazbenim školama i u profesionalnim orkestrima, voditelji raznih puhačkih orkestara, seminara i radionica te aktivni članovi raznih komornih sastava. Repertoar Ansambla iznimno je širok: od glazbe rane renesanse i baroka, preko klasične glazbe i romantizma do modernih, jazz skladbi, tradicijske, filmske i zabavne glazbe u aranžmanima za brass kvintet.

22. svibnja će nastupiti Ansambl Camerata Garestin, koji okuplja vodeće hrvatske vokalne i instrumentalne interprete glazbe 17. i 18. stoljeća. Osnovan je 2008. godine na poticaj varaždinskog violončelista Krešimira Lazara, uz suosnivače sopranisticu Ivanu Lazar, flautista Danija Bošnjaka te čembalista i orguljaša Krešimira Hasa. Sastavljen je od glazbenika čija bogata iskustva već dulje vrijeme doprinose kulturnom i umjetničkom životu Republike Hrvatske. Članovi ansambla muziciraju na povijesnim i replikama baroknih instrumenata.  Njihova programska smjernica je prikaz tematskih koncertnih projekata, prikazujući tako vrhunska djela europskih i hrvatskih majstora visoke renesanse, galantnog stila, rokokoa te glazbu ranijeg klasičnog stila.

2. svibnja će biti održan koncert članova ocjenjivačkog suda međunarodnog mješovito natjecanja u izvođenju klasične glazbe Bistrički zvukolik 2019.  te 3. i 5. svibnja koncerti najboljih glazbenika u ukupno 12 natjecateljskih kategorija.

Sva događanja u sklopu Bistričkog zvukolika su besplatna.

----------

Koncertno razdoblje Bistričkog ZVUKOLIKA 2019.

1. Mateusz Kowalski (Gitara - Poljska) i Yuki Saito (Gitara - Japan)
Srijeda, 3. 4. 2019. u 20:00 / Bazilika Majke Božje Bistričke, Marija Bistrica

2. Mateja Šarlija (Flauta - Hrvatska) i Pedro Ribeiro Rodrigues (Portugal - Gitara)
Subota, 6. 4. 2019. u 20:00 / Bazilika Majke Božje Bistričke, Marija Bistrica

3. Koncert članova Ocjenjivačkog suda Zvukolika 2019.
Četvrtak 2. 5. 2019. u 20:00 / Bazilika Majke Božje Bistričke, Marija Bistrica

4. Koncert zlatnih solista i komornih sastava 1. i 2. dana natjecanja
Petak, 3. 5. 2019. u 20:00 / Kongresna dvorana Bluesun hotela Kaj, Marija Bistrica

5. Podium Brass Quintet
Marko Bobičanec (truba), Marin Zokić (truba), Hrvoje Pintarić (rog), Ivan Mučić (trombon) i Danijel Požgaj (tuba)
Subota, 4. 5. 2019. u 20:00 / Bazilika Majke Božje Bistričke, Marija Bistrica

6. Koncert zlatnih solista i komornih sastava 3. i 4. dana natjecanja
Nedjelja, 5. 5. 2019. u 20:00 / Kongresna dvorana Bluesun hotela Kaj, Marija Bistrica

7. Ansambl Camerata Garestin
Ivana Lazar (sopran), Dani Bošnjak (flauta), Krešimir Has (čembalo), Krešimir Lazar (violončelo)
Srijeda, 22. 5. 2019. u 20:00 / Bazilika Majke Božje Bistričke, Marija Bistrica


Organizator: Udruga "Svesvir", Marija Bistrica