Arhiva po godinama:

Bistrički zvukolik

7. međunarodno mješovito natjecanje glazbenika, koncerti i radionice
Utorak i srijeda, 24. i 25. 11. 2020., Glazbena škola Dugo Selo (PROMJENA LOKACIJE)

Zadnji rok za prijavu je ponedjeljak, 16. 11. 2020.

Pravilnik

2020.


1. OPĆENITO

1. 1. Sedmo međunarodno mješovito solističko i komorno natjecanje svih glazbenika (instrumentalista i pjevača) „Bistrički zvukolik 2020.” održat će se u utorak i srijedu, 24. i 25. 11. 2020. u Glazbenoj školi Dugo Selo, Zagrebačka ul. 24, Dugo Selo.

2. 1. Pravo sudjelovanja imaju natjecatelji iz cijelog svijeta bez obzira na stupanj i vrstu školovanja (muzička akademija, konzervatorij, glazbena škola, privatna škola, privatna poduka ili samouki glazbenici).

3. 1. Natjecanje je u potpunosti otvoreno za javnost. Dozvoljeno je tiho fotografiranje te audio i video snimanje, ali bez ometanja natjecatelja.

4. 1. Svi pjevači i instrumentalisti natječu se solistički, komorno, orkestralno i zborski u samo jednoj, mješovitoj disciplini, ali raspoređeni po dobnim kategorijama. "Mješovito" znači da se npr. flauta natječe u istoj disciplini s harmonikom, udaraljkama, violinom, trubom, glasovirom, bisernicom itd.

5. 1. Na natjecanju se izvodi isključivo „klasična” glazba. Pod tim podrazumijevamo; renesansnu glazbu, barok, klasiku, romantizam, impresionizam, suvremenu glazbu itd.

Možete svirati i pop, rock, jazz, folklor, metal, techno itd., ali skladbe moraju biti obrađene i odsvirane na "klasičan" način. Dakle, možete svirati; Queen, Metallicu, Michaela Jacksona, Keitha Jarretta, Mišu Kovača, Björk, The Prodigy, The Beatlese ili Charlieja Parkera, ali njihove pjesme / skladbe moraju biti obrađene i odsvirane na "klasičan" način.

Kao što Josepha Haydna možete obraditi i odsvirati na rock ili ne daj bože na turbofolk način, tako i Guns n' Roses možete obraditi i odsvirati na "klasičan" način.

Bez obzira na to jesu li u pitanju originali ili transkripti / prerade / aranžmani i / ili obrade. skladbe moraju biti precizno notno zapisane. Tabulature ne dolaze u obzir, zato što ne možemo očekivati od svih članova Ocjenjivačkog suda da znaju čitati sve moguće vrste postojećih tabulatura, ako notni zapis zatraže na uvid, na što imaju puno pravo.

6. 1. U slučaju bilo kakvih nejasnoća uzrokovanih prijevodom, mjerodavnim se smatra tekst Pravilnika na hrvatskom jeziku.

2. ORGANIZATOR

1. 2. Organizator natjecanja rezervira i zadržava sva prava audio i video snimanja te emitiranja i objavljivanja, bez ikakve naknade i suglasnosti natjecatelja, čime se natjecatelj odriče svih prava u korist organizatora.

2. 2. Organizator natjecanja udruga "Svesvir" zadržava pravo izmjene ovog Pravilnika.

Odricanje od odgovornosti (disclaimer):

3. 2. Organizator se odriče svih odgovornosti u slučaju ozljede ili bilo kakve nesreće sudionika natjecanja (aktivni i pasivni sudionici, profesori, organizatori, izlagači, kao i svi ostali gosti koji se nađu u prostorijama gdje se održava manifestacija) te oštećenja ili krađe njihove imovine.

3. UVJETI (propozicije)

Na ovoj poveznici je PDF s uvjetima za soliste i komorne sastave:
https://drive.google.com/file/d/109B4CrXMpXG2EytyhfB_MeWCl0oLcsDk/view

1. 3. Uvjetima (propozicijama) nije određen broj skladbi, niti minimalno trajanje programa, nego je to ostavljeno umjetnicima i mentorima na osobnu procjenu. Kraći nastup može biti efektniji nego u potpunosti iskorištena minutaža. Na primjer; ako je zadano do 11 minuta programa sasvim je u redu i da svirate "samo" 6 min. programa jer donja granica nije čvrsto određena, nego je to ostavljeno na vašu vlastitu procjenu, tako da i s odlično izvedenih 6 min. programa možete osvojiti zlato. Važno da ne svirate preko zadane minutaže. 

2. 3. Za sve navedene kategorije vrijedi da se mogu izvoditi i pojedini stavci cikličkih djela (sonatina, sonata, tema s varijacijama, suita, koncert).

3. 3. Jednom odsvirane skladbe (ili stavci) ne smiju se ponavljati u idućim krugovima (etapama) natjecanja.

4. 3. SOLISTI: Cjelokupni program izvode napamet.
KOMORNI SASTAVI: Mogu svirati /pjevati iz nota, iako je daleko atraktivnije ako nema stalaka za note, a možda će i Ocjenjivački sud nagraditi kojim dodatnim bodom one sastave koji se odvaže svirati napamet.
ORKESTRI I ZBOROVI: Mogu svirati / pjevati iz nota.

5. 3. Pratnja za solistički nastup ne mora biti isključivo na glasoviru. Ako je skladba pisana ili aranžirana u pratnji s gitarom, marimbom, harmonikom ili nekim drugim instrumentom, ili čak s više instrumenata, a imate mogućnost nastupiti s takvom pratnjom, ili uz elektroniku, tj. matricu s CD-a, onda samo naprijed, podržavamo vas u tome. Dakle, što se nas tiče, vaša pratnja može biti i cijeli orkestar sa zborom.

6. 3. Vaš program neka bude raznolik (mjere, tonaliteti, oblici, stilovi, tempa itd.) te imajte na umu da članovi ocjenjivačkog suda svakako žele čuti nešto iz razdoblja baroka i/ili klasike.

7. 3. Udaraljkašima i orguljašima ove godine ne možemo osigurati glazbala pa vas molimo da svirate na svojim glazbalima. Hvala na razumijevanju.

8. 3. Za one koji žele nastupiti u disciplini glasovir četveroručno, šesteroručno itd., napominjemo da imamo samo jedan glasovir.

4. PRIJAVA

1. 4. Promjena programa navedenog u prijavi neće biti dopuštena.

2. 4. Nakon što ispunite prijavu i nakon što nam pošaljete potvrdu o uplati, prijava će se smatrati završenom te će Vaše ime biti uvršteno na popis prijavljenih natjecatelja.

3. 4. Slanjem prijave natjecatelji potvrđuju da se slažu sa svim pravilima natjecanja, a za maloljetne natjecatelje jamče njihovi roditelji / staratelji.

4. 4. Nepotpune prijave kao i krivo navođenje podatka u prijavi bit će razlog za isključenje natjecatelja.

5. 4. Zadnji rok za prijave je ponedjeljak 16. 11. 2020. godine.

6. 4. U slučaju odustajanja, uplata (kotizacija) se ne vraća.

7. 4. Natjecatelj se može prijaviti i nastupiti u višoj kategoriji nego je predviđena za njegovu dob.

8. 4. Natjecatelji koje su prethodnih godina na Zvukoliku pobijedili u svojoj kategoriji (osvojili zlato / 1. nagrada - 1. mjesto), i ove godine se također mogu opet prijaviti u istu kategoriju, u svoju dobnu kategoriju, naravno, ako ih godina rođenja ne priječi u tome. Zašto bismo kažnjavali zlatne natjecatelje? Uostalom znate li i jedan natjecateljski sport, iako glazba nije sport, ali je u ovom slučaju usporedivo, u kojemu se pobjednik ne smije iduće godine prijaviti opet u svoju dobnu kategoriju?

9. 4. Redoslijed nastupa (satnica) bit će objavljen na mrežnim stranicama Bistričkog zvukolika najkasnije tri dana prije natjecanja.

10. 4. Planirano trajanje natjecanja je 2 dana odnosno 12 radnih sati. S obzorom na to, natjecatelji se prijavljuju i uplatom potvrđuju dolazak te se time odmah paralelno s prijavama radi satnica natjecanja. Popunjavanje satnice natjecanja bit će vidljivo na mrežnim stranicama Zvukolika. Nakon što se popuni satnica natjecanja, prekida se s prijavama. Ako se prijavi više natjecatelja od mogućeg broja, ostavit će se lista čekanja u slučaju da netko od ranije prijavljenih odustane. Ta lista čekanja se prekida i zaključuju se prijave 7 dana prije početka natjecanja. Nemojte čekati zadnji čas za prijavu jer se može dogoditi da satnica bude popunjena i da se onda više ne možete prijaviti.

11. 4. Natjecatelji se mogu prijaviti na Zvukolik kao:
vokali: solo pjevanje, zbor
gudači: violina, viola, violončelo, kontrabas
drveni duhači: flauta (pikolo, C, alt i bas), blok flauta (recorder), klarinet (bas klarinet), saksofon (sopran, alt, tenor, bas), oboa, fagot (kontrafagot)
limeni duhači: truba, rog, trombon, eufonij, tuba
glazbala s tipkama: klavir, čembalo, čelesta, orgulje, harmonika, bandoneon
trzalački glazbala: gitara, tambure (bisernica, brač), harfa, balalajka, lutnja, mandolina, domra
udaraljke: marimba, vibrafon, ksilofon, timpani, set bubnjeva, doboš, činele
ostala glazbala: teremin, Martenotovi valovi (ondes Martenot, Ondéa), usna harmonika, sitar, električna gitara, bas gitara, staklozvon (glass harp), cimbal itd.

5. NATJECANJE

1. 5. Natjecatelji se trebaju javiti na registracijski stol uz predočenje valjanih dokumenata (osobna ili putovnica, potvrda o uplati) najkasnije 30 min. prije početka natjecanja.

2. 5. Svakom natjecatelju će biti omogućeno usviravanje prije nastupa.

3. 5. Solisti program moraju izvesti napamet, a komorni sastavi, orkestri i zborovi mogu čitati iz nota.

4. 5. Natjecatelji program izvode samo jedanput.

5. 5. Tijekom izvedbe natjecatelji ne smiju biti prekidani ili ometani, niti im itko iz publike smije išta savjetovati.

6. 5. Natjecatelji sami odlučuju hoće li pri izvedbi poštivati oznake za ponavljanje.

7. 5. Niti jedna skladba se ne smije ponavljati u idućem krugu natjecanja.

8. 5. U slučaju prekoračenja zadane minutaže, Ocjenjivački sud ima pravo prekinuti natjecatelja.

9. 5. Natjecanje će se odvijati abecednim redom (prema prezimenu kod solista i prema imenu sastava kod komornih sastava), a ove godine počinje slovom „č”, kao sedmo slovo u nazivu festivala „Bistrički zvukolik”.
Dakle ovako: Č, Ć, D, Đ, DŽ, E, F, G, H, I, J, K, L, LJ, M, N, NJ, O, P, Q, R, S, Š, T, U, V, W, X, Y, Z, Ž, A, B, C.

6. OCJENJIVAČKI SUD

1. 6. Ocjenjivački sud je sastavljen od 12 priznatih domaćih i stranih glazbenih pedagoga, instrumentalista i pjevača koji rade kao profesori na glazbenim akademijama.

2. 6. Svih 12 članova ocjenjivačkog suda ocjenjuje cjelokupno natjecanje, dakle, slušaju sve natjecatelje od početka do kraja natjecanja.

3. 6. U slučaju odustajanja pojedinog člana Ocjenjivačkog suda organizator ima pravo na zamjenu novim članom. Ocjena se smatra važećom i ako uslijed „više sile“ broj članova ocjenjivačkog suda bude manji od predviđenog.

4. 6. Član Ocjenjivačkog suda ne smije ocjenjivati natjecatelja kojeg podučava ili ako je s njim u srodstvu, niti ostale natjecatelje u toj kategoriji.

5. 6. Ocjenjivački sud ocjenjuje kvalitetu izvedbe svakog natjecatelja prema Pravilniku ocjenjivanja.

6. 6. Odluke Ocjenjivačkog suda su konačne i neopozive, osim u slučaju povrede odredbi ovog Pravilnika.

7. 6. U slučaju povrede Pravilnika, o žalbama, koje moraju biti pismeno podnesene unutar 48 sati od objave rezultata, odlučuje Ocjenjivački sud, koji je dužan donijeti odluku u roku 8 dana od dana primitka žalbe, a ta odluka je konačna.

8. 6. Ocjenjivački sud odlučuje o svemu što nije određeno ovim Pravilnikom i mjerodavan je pri odlučivanju bilo koje sporne situacije u svezi njegova tumačenja.

9. 6. Osobna ocjena svakog člana ocjenjivačkog suda je u potpunosti transparentna, a odmah nakon izvedbe članovi Ocjenjivačkog suda će u kratkom obraćanju savjetovati natjecatelja, uputiti ga na dobre i loše strane njegove izvedbe. Ako natjecatelj ne želi čuti savjete, neka odmah nakon nastupa ode iz dvorane, iako bi to bilo šteta, jer to je možda jedan od najvažnijih trenutaka natjecanja, čuti što ti imaju za reći profesionalci s velikim znanje i iskustvom.

7. PRAVILNIK OCJENJIVANJA

1. 7. U svim kategorijama i svim krugovima natjecanja članovi Ocjenjivačkog suda ocjenjuju natjecatelje prirodnim brojevima (bez decimala) od jedan do sto (1 – 100), a rezultat (aritmetička sredina nakon približavanja) se iskazuje na tri decimale.

 1. nagrada - diploma za odličnu izvedbu: 90.000 – 100.000 bodova,
 2. nagrada - diploma za vrlo dobru izvedbu: 80.000 – 89.999 bodova,
 3. nagrada - diploma za dobru izvedbu: 70.000 – 79.999 bodova,priznanje za sudjelovanje - dovoljna izvedba: 50,000 - 69.99 bodova.priznanje za sudjelovanje - nedovoljna izvedba: 49,999 i sve manje od toga.

2. 7. Sve ocjene su u potpunosti transparentne te se objavljuju na mrežnoj stranici Bistričkog zvukolika.

3. 7. Natjecatelj s najvećim brojem bodova (odnosi se na više kategorije koje imaju više krugova natjecanja) u drugom i trećem krugu nije automatski i apsolutni pobjednik natjecanja u svojoj kategoriji. Pobjednik je onaj natjecatelj koji ima najveći broj bodova uzevši u obzir aritmetičku sredinu bodova iz oba kruga, tj. iz sva tri kruga.

4. 7. Ako dva ili više natjecatelja osvoje isti broj bodova, prednost stječe mlađi natjecatelj, a ako su rođeni istog dana, onda poredak dodatnim vijećanjem, određuje Ocjenjivački sud.

5. 7. Ocjenjivački sud ima pravo prekinuti svakog natjecatelja čiji nastup prekoračuje propisano trajanje za više od 30 sekundi.

6. 7. Da bi natjecatelj viših kategorija prešao u viši krug natjecanja mora ispuniti ove uvjete:

 • a) u prvom krugu mora osvojiti minimalno 90 ili više bodova te biti među 4 najboljih u 4. i 5. kategoriji te među 7 najboljih u 6. i 7. kategoriji da bi prešao u drugi krug.
 • b) u drugom krugu mora osvojiti minimalno 90 ili više bodova te biti među 4 najboljih u 6. i 7. kategoriji da bi prešao u treći krug natjecanja.

7. 7. Ako nitko od natjecatelja ne ispuni zadane uvjete za prelazak u viši krug, natjecanje se odmah završava.

8. 7. Ako natjecatelj u višim kategorijama brojem osvojenih bodova stekne uvjete za prolazak u drugi ili treći krug, ali iz nekog razloga odustane od daljnjeg natjecanja, tada Ocjenjivački sud na oslobođeno mjesto stavlja sljedećeg najbolje rangiranog natjecatelja koji je stekao potrebne uvjete za nastavak natjecanja.

8. NAGRADE

1. 8. Glavne i posebne nematerijalne nagrade:

 • Zlato, srebro i bronca u svih devet solističkih kategorija i sve tri komorne.
 • Posebna nagrada HDS-a (Hrvatskog društva skladatelja) za najbolju izvedbu skladbe hrvatskog autora u svih devet kategorija.
 • Posebna nagrada EPTA-e (European Piano Teachers Association) za najbolju klavirsku izvedbu u svih devet kategorija.
 • Posebna nagrada ESTA-e (European String Teachers Association) za najbolju gudačku izvedbu u svih devet kategorija.
 • Posebna nagrada HDF-a (Hrvatsko društvo flautista) za najbolju flautističku izvedbu u svih devet kategorija
 • Posebna nagrada HUGIP-a (Hrvatska udruga gitarskih pedagoga) za najbolju izvedbu u svih devet kategorija
 • Posebna nagrada za najbolju izvedbu vlastite skladbe.
 • Posebna nagrada za najbolju improvizaciju.
 • Posebna nagrada za najmlađeg natjecatelja.

2. 8. Ocjenjivački sud dodjeljuje novčane nagrade natjecatelju ili komornom sastavu s najvećim brojem bodova u svakoj kategoriji, ako su stečeni uvjeti za apsolutnu prvu nagradu - prvo mjesto (zlato), diplome ostalim nagrađenim natjecateljima te priznanja svim ostalim natjecateljima.

5. 8. Ocjenjivački sud može ne dodijeliti neku od nagrada ili po potrebi dodijeliti nagradu po zahtjevu pravednosti i čestitosti (ex aequo et bono), osim prve nagrade.

6. 8. "Zlatni" natjecatelji moraju u roku 60 dana od završetka natjecanja dostaviti točne podatke potrebne za isplatu nagrada, u suprotnom gube pravo na nagradu. Nagrade se isplaćuju isključivo na osobni žiro račun nagrađenoga. Maloljetni zlatni pobjednici trebaju otvoriti račun na svoje ime jer organizator ne smije isplatiti nagradu na račun njegovih roditelja / staratelja. Obrazac za dostavu podataka će se dostaviti svakom pobjedniku na njegovu e-adresu. Nagrade za komorne sastave isplaćivat će se jednoj osobi koja bude navedena u prijavi/tabeli u ime cijelog sastava.

7. 8. Nagrade su izražene u bruto trošku isplate sa svim davanjima (BRUTO 2), što znači da ako je natjecatelj iz Zagreba osvojio nagradu od 100 € u bruto iznosu, da će mu biti isplaćeno cca. 70 € u neto iznosu, a ako je natjecatelj iz Vukovara osvojio nagradu od 100 € u bruto iznosu, da će mu biti isplaćeno cca. 80 € u neto iznosu jer svaki grad ima različite poreze i prireze, a natjecatelji različite doprinose za zdravstveno i mirovinsko osiguranje.

Smještaj

Za sudionike natjecanja dogovorili smo povoljniju cijenu smještaja u Smještaj.