Arhiva po godinama:

Bistrički zvukolik

8. međunarodno mješovito natjecanje glazbenika, koncerti i radionice
Od 10. do 13. 5. 2021. (ponedjeljak - četvrtak) u Mariji Bistrici i Dugom Selu

"Operna noć" u Mariji Bistrici: Duo Tamara Coha Mandić (flauta) i Diana Grubišić Ćiković (harfa)

.

Vrijeme: četvrtak 9. 6. 2016. u 20 sati
Mjesto: Bazilika Majke Božje Bistričke, Marija Bistrica
Ulaz slobodan

.

U sklopu Bistričkog ZVUKOLIKA 2016. udruga "Svesvir" najavljuje klasični koncert pod naslovom "Operna noć" na kojemu će nastupiti duo u sastavu: Tamara Coha Mandić (flauta) i Diana Grubišić Ćiković (harfa).

.

.

Program:

  • Georges Bizet: Entr'acte za III čin „Carmen“
  • Georges Bizet: Menuet iz scenske glazbe „Arležanka“ (iz druge suite)
  • Gaetano Donizetti: Una furtiva lacrima iz opere "L'elissir d'amore"
  • Christoph Willibald Gluck: Ples mrtvih duša iz opere „Orfej i Euridika“
  • Ivan Zajc: Jelenin san iz opere“Nikola Šubić Zrinjski“ (arr. Diana Grubišić Ćiković)
  • Jacques Offenbach: Barcarolla iz „Hoffmannovih priča“
  • Franz Doppler / Antonio Zamara: Fantazija ne teme iz opere „Casilda“

.

.

Tamara Coha Mandić je rođena u Zagrebu gdje je završila osnovno i srednjoškolsko obrazovanje. Školovanje je nastavila u Sloveniji gdje je diplomirala flautu 1994. na ljubljanskoj Akademiji za glasbo u klasi prof. Rudija Poka. Odmah nakon stjecanja diplome postaje članicom Simfonijskog orkestra HRT-a na mjestu solo flaute. Usavršavala se kod prof. Roberta Doona ( Republika Njemačka) a sada je na specijalističkom studiju u Zagrebu na Muzičkoj akademiji u klasi prof. Renate Penezić.
Tamara Coha Mandić ostvarila je brojne solističke nastupe uz renomirane hrvatske ansamble poput Simfonijskog orkestra HRT, Riječku filharmoniju, Hrvatski komorni orkestar, Riječki komorni orkestar, Varaždinski komorni orkestar, djevojački zbor Zvjezdice. Nastupa na brojnim renomiranim festivalima u hrvatskoj i inozemstvu. Svira u duetu s harfisticom Dianom Grubišić Ćiković s kojom objavljuje nosač zvuka Slow motion, u nakladničkoj kući Croatia records. Godine 2004. objavljuje svoj prvi nosač zvuka u nakladničkoj kući Orfej. Na njenom prvom CD-u nalaze se koncerti dvaju hrvatskih skladatelja, Rudolfa Matza i Mladena Tarbuka, koje je izvela u pratnji Simfonijskog orkestra HRT. Njezine se interpretacije skladbi M. Brajkovića i M. Tarbuka nalaze i na nosačima zvuka ciklusa Suvremeni hrvatski skladatelji izdavača Cantus te na CD-u Borisa Papandopula, Iz opusa, gdje izvodi tri njegova djela.
Rado izvodi djela hrvatskih skladatelja, a za nju su pisali Mladen Tarbuk, Ivo Josipović, Krešimir Seletković, Davorin Bobić, Igor Kuljerić, Tomislav Uhlik, Petar Obradović , Olja Jelaska. Najveći broj praizvedbi ostvaruje u duetu s harfisticom Dianom Grubišić Ćiković.

Diana Grubišić Ćiković
Osnovno i srednjoškolsko obrazovanje za klavir stekla je u Glazbenoj školi Ivana Matetića Ronjgova u Rijeci, kod prof. Sonje Pavletić, a za harfu u Ljubljani kod prof. Rude Ravnik Kosi. Studij klavira završila je 1988. godine na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Marije Gvozdić Horvat. Studij harfe završila je 1994.godine na Akademiji za glasbo u Ljubljani, u klasi prof. Rude Ravnik Kosi. Usavršavala se kod uglednih harfističkih pedagoga, prof. Catherine Michel (Francuska) i prof. Patrizie Tassini (Italija). Poslijediplomski studij harfe završila je na Visokoj školi za glazbenu umjetnost "Ino Mirković" u Lovranu u klasi prof. Irine Petrovne Pašinskaje (Moskva /Rusija). Do sada je održala brojne koncerte u zemlji i inozemstvu (solističke cjelovečernje koncerte, nastupala kao solistica uz pratnju orkestra Opere Narodnog kazališta Ivana pl. Zajca, Slovenske filharmonije, Dubrovačkog simfonijskog orkestra, Simfonijskog orkestra HRT-a, Varaždinskog komornog orkestra, Riječkog komornog orkestra, Zadarskog komornog orkestra, Hrvatskog komornog orkestra, ansambla "Cantus" te Mađarskog Simfonijskog orkestra "Danubia")
U svibnju 2013. održala je četiri zapažena harfistička solo koncerta na Svjetskom harfističkom festivalu u Rio de Janeiru, a 2014. s flautisticom Tamarom Coha nastupila je na 14. Svjetskom harfističkom kongresu u Sydneyu (Australija). Osim solistički, nastupa i u mnogim komornim sastavima (najčešće s flautisticom Tamarom Coha Mandić te sa sestrom violinisticom Teom Grubišić). Snima za fonoteku Hrvatskog radija. Sa Riječkim klavirskim trijom snimila je nosač zvuka s djelima hrvatskih autora (Pejačević, Bjelinski, Gržinić) u izdanju GIS Records. U travnju 2007. godine izdavačka kuća Croatia Records objavila je njen prvi solo CD “Harfosfera”, s djelima Handela, Paradisija, Ph. E. Bacha, Spohra, Hindemitha, Tourniera, Hasselmansa te dva domaća autora – Ivane Lang i Dalibora Bernatovića. U prosincu 2008. s flautisticom Tamarom Coha Mandić objavila je CD "Slow motion (izdavačka kuća Croatia records). Više od dvadeset godina bila je članicom Orkestra Opere HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci., a ostvarila je suradnje s većinom orkestara u Hrvatskoj i Sloveniji. Od 1994. godine do 2006. predavala je harfu u Glazbenoj školi Ivana Matetića Ronjgova u Rijeci, Od 2002. g. je profesorica harfe na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.
Redovita je članica ocjenjivačkih sudova na domaćim i inozemnim harfističkim natjecanjima te voditeljica harfističkih seminara.

Duo flauta - harfa
Tamara Coha Mandić i Diana Grubišić Ćiković kao duo djeluju od 2003. godine. Do danas su održale koncerte na mnogim glazbenim festivalima u zemlji i inozemstvu.
U proteklih dvanaest godina, koliko surađuju u duu, imale su nekoliko zapaženih nastupa uz pratnju orkestra (nastup u Majstorskom ciklusu Simfonijskog orkestra HRT-a u Koncertnoj dvorani «Vatroslav Lisinski” gdje su izvele Koncert za flautu i harfu u C-duru W. A. Mozarta. , te nastup s istim Mozartovim koncertom , a uz pratnju Hrvatskog komornog orkestra, u Hrvatskom glazbenom zavodu u Zagrebu 2013.g. )
Godine 2006. uz pratnju Varaždinskog komornog orkestra, a pod ravnanjem maestra Pavla Dešpalja, izvele su Koncertantnu muziku za flautu, harfu , vibrafon (Ivana Bilić) i udaraljke skladatelja Borisa Papandopula. Spomenuto su djelo izvele u Rijeci s Riječkim komornim orkestrom (dirigent David Stefanutti) , 2008. godine sa Simfonijskim orkestrom HRT-a u sezoni Majstorskog ciklusa (dirigent Nikša Bareza) te snimile sa Simfonijskim orkestrom HRT ( dirigent Mladen Tarbuk) U svojim koncertnim programima bilježe najvrjednija originalna djela za flautu i harfu, poneku transkripciju (pretežno baroknih skladatelja) te kompozicije iz pera domaćih skladatelja, od kojih su mnogi pisali skladbe upravo za njihov duo. Tako su prethodnih godina praizvele kompozicije Panova flauta Igora Kuljerića , Slow motion Krešimira Seletkovića, Preludij i Capriccio Davora Bobića, I Colori Petra Obradovića , Rođendan Tomislava Uhlika te Clavicula Ive Josipovića
U prosincu 2008. Croatia records objavljuje njihov zajednički nosač zvuka "Slow motion".
U pripremi je novi nosač zvuka s djelima hrvatskih autora .
U srpnju 2014. imale su zapaženi nastup na 14. Svjetskom harfističkom kongresu ( WHC) u Sydneyu na kojem su predstavile hrvatske autore za flautu i harfu.