Arhiva po godinama:

Bistrički zvukolik

8. međunarodno mješovito natjecanje glazbenika, koncerti i radionice
Od 10. do 13. 5. 2021. (ponedjeljak - četvrtak) u Mariji Bistrici i Dugom Selu

Ocjenjivački sud: Red. prof. Mladen Đorđević

Red. prof. Mladen Đorđević

Biografija

Mladen Đorđević, srpski trubač solista i pedagog , rođen je u Beogradu 1969. gdje započinje učenje trube u šestoj godini.
Laureat je vise regionalnih takmičenja ,a 1991. osvaja treću nagradu na takmičenju Muzičkih Umjetnika Jugoslavije u Zagrebu, tada najznačajnijem muzičkom takmičenju Ex Jugoslavije.1990. diplomirao a 1993 i magistrirao Fakultet Muzičkih Umetnosti u Beogradu.
Od 1989. god. radi u Beogradskoj Filharmoniji, a 1991. postaje Prvi solo trubač gdje u narednim godinama postaje jedan od vodećih solista na trubi, kako u Srbiji tako i na prostorima cijelog Balkana. Svirao je s mnogim dirigentima i solistima (Zubin Mehta - 3. Mahler simfonija solo post horn, Marta Argevic: Ravel klavir koncert itd., Sreten Krstić-J. S. Bach: 2. Brandenburški koncert) te i sa svim relevantnim Orkestrima Srbije i Balkana.
1995.god.postaje profesor trube na Fakultetu Muzičkih Umetnosti u Beogradu, gdje i danas radi kao predavač u zvanju redovnog profesora trube. Od 2005. god. također radi kao profesor trube na Akademiji Umetnosti u Novom Sadu.
Repertoar Mladena Đorđevića obuhvaća klasičan repertoar trube,od baroka do 20. stoljeća i jazza. U dosadašnjoj karijeri posebnu pažnju je posvetio Srpskim kompozitorima i promoviranju novih dela od kojih su mu neka i posvećena - S. Božić: Lazarevo bdjenje, koncert za trubu, J. Bošnjak: Otkrivenje Sv. Jovana za solo trubu i veliki zbor, D. Despić:koncert za trubu i orkestar, A. Grgin: Laura - Jazz suita.
Od diskografije treba istaći CD Eric Aubiera: Ivan Jevtić-Komplet trumpet works, kao druga truba u Divertimentu za dvije trube i orkestar (Harmonia Mundi,2002.), CD, Ivan Jevtić: Koncert za trubu i trombon (RTS-Beograd), CD Jugoslav Bošnjak; Otkrovenje Sv. Jovana za solo trubu i zbor (RTS-Beograd,2008.). CD Tatjane Ranković - klavir, Dimitri Šostakovič - Koncert za klavir i trubu, IBOX,N.Y.USA (2010.)
2011.CD Trumpi and Jazzical s muzikom Clod Bolinga, A Grgina I M. Garsona za trubu I Jazz trio (Fmu-Beograd), 2011.CD s Majom Smiljanić Radić s baroknim djelima za trubu i orgulje (Fmu-Beograd).
2004. god osniva ansambl Jazzical te gostuju na koncertima u Parizu, Beogradu, Nišu, Craiovi, s djelima: Clod Bolling: Toot Suite, A. Grgina: Laura- Jazz suite, M. Garsona: Jazz Varijacije na Paganinija.
U lipnju 2009. održao je solistički koncert s Eric Aubierom i Brass bendom u Amianu - Francuska, svirajući dela Branda, Sarasatea J. Michela. Tom prilikom je održao majstorsku radionicu sa studentima Pariških škola, kao i predavanje o pedagogiji trube namijenjenu profesorima trube.
U srpnju 2010. bio je gost solista na Trumpet Gala-koncertu Gabora Boldockog na festivalu Festspiele, Sverin, Njemačka.
U prosincu 2011. održao Gala koncert u Beogradu s vodećim europskim solistima: G. Boldockim, S. Nakarjakovim, s pratnjom Praske Filharmonije, svirajući kao solista koncert G. Tartinija za trubu i Orkestar,i Telemannov koncert za tri trube i Orkestar.
Dobitnik je Zlatne plakete Beogradske Filharmonije i Srebrne Medalje Univerziteta Umetnosti u Beogradu.