Arhiva po godinama:

Bistrički zvukolik

5. festival, međunarodno mješovito natjecanje glazbenika (solista i komornih sastava), koncerti i radionice
Od 3. do 6. svibnja 2018. (četvrtak, petak, subota i nedjelja) u Mariji Bistrici

Profil natjecatelja

Doris Tkalčević

( violina / rođ. 2001.g / 5.kat )

ŠUDIGO, Zabok, Hrvatska

Mentor: Tvrtko Barač , prof.
Korepetitor: Valentina Čanžar, prof. ( glasovir )
Program

PRVI KRUG - ukupno trajanje: 10 min
Wolfgang Amadeus Mozart: Concerto za violinu br. 1 u B-duru, K.207

DRUGI KRUG - ukupno trajanje: 7 min
Fritz Kreisler: Preludij i Allegro u Pugnani stilu (5 min)
Rudolf Matz: Humoreska (arr. Gabrijela Balaž Frčko) (2 min)

Rezultati natjecatelja s prethodnih natjecanja
  • 5. kat. / 2. nag. (85,42) / 4. Međunarodno natjecanje "Bistrički zvukolik" (Marija Bistrica, Hrvatska) 2017.
Životopis natjecatelja

Doris Tkalčević rođena je 16.5.2001. u Zaboku. Učenica je 2. razreda srednje glazbene škole pri Školi za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću u Zaboku u klasi prof. Gabrijele Balaž i prof. Tvrtka Barača te 2. razreda Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću u Zaboku smjer - medijski tehničar. Osnovnu glazbenu školu završila je u Zaboku u klasi prof. Ive Smojver. Često je nastupala na značajnim koncertima osnovne glazbene škole, srednje glazbene škole, izložbama i promocijama.
Osim što dijeli veliku strast za violinom, Doris se bavi i pjevanjem. Od svoje 4. godine pohađala je dječji zbor Zabočki mališani gdje je aktivno sudjelovala kao solistica punih 11 godina kao najdugovječnija pjevačica. Sa zborom je snimila 3 CD-a na kojima su nekoliko njezinih solističkih pjesama. Danas sudjeluje sa zborom na smotrama i koncertima uz pratnju violine. Osim pjevanja i sviranja, aktivna je volonterka u DND-u Zabok,voli engleski jezik, voli fotografirati, sklada glazbu te bavi se Youtube-om. Njezin veliki san je odlazak na Muzičku akademiju, steći visoku glazbenu naobrazbu te želi skladati i aranžirati vlastitu glazbu.
Sudjelovala je na 4. međunarodnom natjecanju „Bistrički zvukolik“ 2017.gdje je osvojila 2. nagradu i 9. mjesto.

Životopis mentora

Tvrtko Barač rođen je u Zenici, BiH, gdje je završio osnovnu glazbenu školu u klasi nastavnice Stojne Mladenove. Glazbenu školu "Blagoje Bersa" te Centar za kulturu i umjetnost završio je 1986. godine u Zagrebu. Tijekom osnovnog i srednjeg glazbenog obrazovanja osvajao je više regionalnih i državnih nagrada. Violinu je diplomirao na Glazbenoj akademiji u Zagrebu 1992. godine, u klasi profesora Silvana Kuzmina. Po završetku Akademije radi kao profesor violine u Glazbenoj školi školi "Ivan Zajc" u Zagrebu. Od 1993. godine do 1995. godine stalni je član Dubrovačkog simfonijskog orkestra. U Operi HNK u Zagrebu radio od 1996. do 2000. godine. 2000. godine vraća se u Dubrovnik te djeluje kao profesor violine u Umjetničkoj školi "Luka Sorkočević". Od 2006. do 2013. godine predaje violinu i komornu glazbu u Srednjoj muzičkoj školi u Zenici, BiH. U tom periodu je i koncertni majstor Simfonijskog orkestra u Zenici. Svira solistički, te u raznim komornim ansamblima: Hrvatski komorni ansambl, Gudački komorni ansambl Gaudeamus, klavirski duo, klavirski trio, Dubrovački komorni ansambl, gudački kvartet Cadenza, Zenički gudački kvartet, Suradnja s gitaristom Tvrtkom Sarićem u ansamblu "Ten Strings Duo" traje još od studentskih dana te su tijekom godina održali brojne koncerte i ostvarili više trajnih snimaka za Hrvatski radio.
2015. godine izdao je nosač zvuka pod nazivom "Serenade" (Aquarius records) s violinisticom Ivom Barač i gitaristom Tvrtkom Sarićem.