Arhiva po godinama:

Bistrički zvukolik

5. festival, međunarodno mješovito natjecanje glazbenika (solista i komornih sastava), koncerti i radionice
Od 3. do 6. svibnja 2018. (četvrtak, petak, subota i nedjelja) u Mariji Bistrici

Profil natjecatelja

Filip Farago

( glasovir / rođ. 2009.g / 1.kat )

GŠ u Varaždinu, Varaždin, Hrvatska

Mentor: Lea Šantek , prof.
Program

Ukupno trajanje: 4 min
1. Ludwig van Beethoven: Sonatina u G-duru, I. Moderato
2. Henry Lemoine: Etida u G-duru op. 37 br. 4
3. William Gillock: Valse triste

Rezultati natjecatelja s prethodnih natjecanja
  • 1. kat./1. nag. (95.33) 3 mjesto/9 Međunarodno natjecanje, Bistrički zvukolik (Marija Bistica, Hrvatska) 2017.
  • Mini kat./1.nag. (91,33) 7 mjesto/24 Međunarodno natjecanje, Opus, Solfeggio (Križevci, Hrvatska) 2018.
  • 2. kat/priznanje - 7 natjecatelja, Međunarodno natjecanje, Rudolf Matz (Čakovec, Hrvatska) 2018.
Životopis natjecatelja

Filip Farago počeo je učiti svirati violinu privatno, po Suzuki metodi učenja, kada je imao četri godine kod profesora Damasa Lazića. Sa 6 godina pohađao je ljetnu Suzuki školu violine kod prof. Jeanne Janssens. Sljedeća dva ljeta pohađao je Ljetni glazbeni kamp, radionice violine kod prof. Csabe Zima.
Pokazao je veliku ljubav prema učenju o glazbi i sviranju pa je sa 7 godina upisao klavir u glazbenoj školi u Varaždinu kod profesorice Lee Šantek. Iznimno jako voli klasičnu glazbu i veliki ineteres pokazuje prema skladanju. Želi naučiti svirati više instrumenata.
Rado se bavi humanitarnim akcijama u kojima sviranjem prikuplja sredstva za potrebite.

Životopis mentora

Osnovnu glazbenu školu završila je u Pločama, a srednju u Zagrebu u Glazbenom učilištu Elly Bašić u klasi prof. Ljerke Čavić-Tomčik. Klavir je diplomirala na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Sretne Meštrović. Tijekom školovanja usavršavala se na brojnim seminarima kod priznatih europskih pedagoga, a dobitnica je i više priznanja i nagrada kao i Stipendije Grada Zagreba. Pedagoškim radom i korepeticijom bavi se od 1998., najprije u Glazbenoj školi Alberta Štrige u Križevcima (gdje je jedno vrijeme bila i voditeljica klavirskog odjela), zatim u Glazbenom učilištu Elly Bašić u Zagrebu, nakon toga u Umjetničkoj školi Miroslav Magdalenić u Čakovcu, a od 2005. u Glazbenoj školi u Varaždinu.
Ističe se u radu kao uzorna i omiljena nastavnica i kolegica, surađuje u organizaciji i provođenju raznih školskih, županijskih, državnih i međunarodnih projekata, a najviše je veseli rad s najmlađima i komorna glazba. Njezini učenici redovito sudjeluju na koncertima Škole te postižu izvrsne rezultate na regionalnim, državnim i međunarodnim natjecanjima osvojivši do sada preko 160 nagrada (više puta bili su i apsolutni pobjednici natjecanja), a mnogi od njih nastavili su školovanje na muzičkim akademijama u zemlji i inozemstvu. Uspješno djeluje i kao korepetitorica.
Dobitnica je triju Oskara znanja za 2009., 2010. i 2011. godinu, nagrade Premio didattica 2009 za najuspješnijeg pedagoga na Međunarodnom natjecanju „Pia Tebaldini“ (Brescia-Italija) te Godišnje nagrade HDGPP-a za 2011. godinu, a 2015. godine promovirana je u zvanje profesora mentora.
Prati najnovija zbivanja u klavirskoj pedagogiji i redovito sudjeluje na stručnim skupovima i seminarima priznatih hrvatskih i svjetskih pedagoga te kao članica u radu ocjenjivačkog suda na međunarodnim natjecanjima.