Arhiva po godinama:

Bistrički zvukolik

5. festival, međunarodno mješovito natjecanje glazbenika (solista i komornih sastava), koncerti i radionice
Od 3. do 6. svibnja 2018. (četvrtak, petak, subota i nedjelja) u Mariji Bistrici

Profil natjecatelja

Imprestrio

( 3.kat )

Anja Rajić, violina
Merima Lokvančić, glasovir
Emina Čatović, violončelo

MA Sarajevo, Sarajevo, Bosna i Hercegovina

Mentor: Belma Alić , prof. dr.
Program

PRVI KRUG - ukupno trajanje: 6 min.
Gabriel Fauré: Klavirski trio op. 120, d-mol (1992), Allegro, ma non troppo

DRUGI KRUG - ukupno trajanje: 11 min.
Dmitri Šostakovič - Klavirski trio op. 8 br. 1, c-mol (1923)

TREĆI KRUG - ukupno trajanje: 5 min.
Claude Debussy - Klaviski trio, G-dur (1880) III. Intermezzo, Andante espressivo

Životopis natjecatelja

Komorni sastav "Imprestrio" je aktivan već duže od 6 mjeseci. Sastoji se od violinistice Anje Rajić koja je četvrta godina na Muzičkoj akademiji u Sarajevu u klasi prof. YeonJu Jeong, violončelistice Emine Čatović koja je treća godina na Muzičkoj akademiji u klasi prof. Belme Alić i klaviristice Merime Lokvančić koja je četvrta godina na istoj akademiji u klasi prof. Višnje Bakalar. Svoje prve koncerte počinju sa djelom Dmitrija Šostakoviča te su ga izvodile u sklopu koncertne sezone "Students on stage" i "Academy on Tour 9/9" pod vodstvom asistentice Tamare Arsovski i profesorice Belme Alić. Nakon klavirskog tria Šostakoviča uzimaju djela poznatih muzičkih impresionista Claudea Debussija i Gabriela Faurea.

Životopis mentora

Diplomirala je 2004. godine u klasi prof. Yevgeny Xaviereff-a na Muzičkoj akademiji u Sarajevu. Godine 2007. završava postdiplomski studij u istoj klasi i 2015. godine doktorski studij na Muzičkoj akademiji u Sarajevu na temu nove tehnike sviranja s fokusom na suvremenu muziku pisanu za violončelo solo.
Tijekom školovanja pohađala je brojne seminare za violončelo i komornu muziku kod profesora Herre-Jan Stegenga, Chagit Glaser, Nikola Ružević, Balazs Mate , Conradin Brotbek, Johannes Goritzki, M. Hayshi and Raphael Wallfisch. Surađivala je s istaknutim Gudačkim kvartetom Medici iz Londona i gudačkim kvartetom Manhatten.
Bila je članica Međunarodnog omladinskog gudačkog orkestra (dirigent Simon Robinson) u Sloveniji i dvije koncertne sezone Svjetskog simfonijskog orkestra muzičke omladine (dirigenti: Carlos Kalmar, Amy Andersson i Yakov Kreizberg). U junu 2011. godine je sudjelovala u akademiji za mlade muzičare u organizaciji Kamernog orkestra Evrope s dirigentom Nikolausom Harnoncourt.
Osvojila je više prvih i specijalnih nagrada na takmičenjima učenika i studenata muzike u FBiH i 2001. godine prvu nagradu na Međunarodnom takmičenju Val Tidone u Italiji u kategoriji kametne muzike (duo-klavir i violončelo) i 2010. godine specijalno priznanje za nestandardne ansamble u kategoriji Tidone folk (duo-glas i violončelo). Dobitnica je nagrade za poseban nastup na završnom koncertu seminara za gudače u Italiji (Martina Franca) 2010 godine.
Kao solista nastupala je uz pratnju orkestra Sarajevske filharmonije, Kamernog simfonijskog orkestra Zenica, Orkestra studenata Muzičke akademije u Sarajevu, Kamernog orkestra Muzičke akademije u Sarajevu i Mostar Sinfoniette.
Svirala je s istaknutim muzičarima kao što su David Wilde, Michael Copley, Darragh Morgan, Ruth Waterman, Theodore Bikel, Edin Karamazov, Shura Lipovsky, Merima Ključo, Jeremy Joseph, Willam Conway, Nigel Osborne, Vanessa Redgrave i Tamara Brooks.
Umjetnički je rukovodilac komornog ansambla Mostar Sinfonietta i članica je komornog ansambla muzičke akademije aMAS. Od 2007.godine je član ansambla Circus opera, u čijoj produkciji opere Nigel Osborna je imala uspješne nastupe u Bosni i Hercegovini, Engleskoj, Škotskoj i Austriji, a čija opera Differencess in Demolition je izvedena na festivalu City of London Festival, te imala direktni prenos s koncertnog izvođenja u Edinburgh-u na BBC radiju.
Docent je na predmetu komorna muzika za gudače i ima poziciju šefa gudačkog odsjeka na Muzičkoj akademiji u Sarajevu.