Arhiva po godinama:

Bistrički zvukolik

5. festival, međunarodno mješovito natjecanje glazbenika (solista i komornih sastava), koncerti i radionice
Od 3. do 6. svibnja 2018. (četvrtak, petak, subota i nedjelja) u Mariji Bistrici

Profil natjecatelja

Jan Drenovački

( udaraljke / rođ. 2008.g / 2.kat )

GŠ u Varaždinu, Varaždin, Hrvatska

Mentor: Stanislav Muškinja , prof.
Program

Ukupno trajanje: 5 min.

1. Dobri Paliev: Stari valcer (2 min.)
2. Nebojša Jovan Živković: Der Hase und Der Igel (0,50 min.)
3. Gert Bomhof: Allegretto (0,35 min.)
4. Nebojša Jovan Živković: Xylophon polka (1.30 min.)

Životopis natjecatelja

Jan Drenovački rođen je 2008. godine u Varaždinu. S glazbom se susreće već u najranijoj dobi i vrlo brzo i otvoreno prihvaća različite glazbene žanrove kao aktivni slušatelj. U vrtićkoj dobi s 5 godina kreće u predškolski zbor pri Glazbenoj školi u Varaždinu. Već u 2. razredu osnovne škole odlučuje se za upis u prvi razred osnovne Glazbene škole u Varaždinu, uz jasan odabir udaraljki kao željene skupine instrumenata, i to bez vanjskih pritisaka na njegov odabir. Udaraljke upisuje kod profesora Stanislava Muškinje, kojeg osim kao pedagoga, vidi i kao mentora i glazbeni uzor. Iza sebe ima više nastupa u sklopu redovnih školskih produkcija, a osim toga rekreativno nastupa povremeno s očevim rock sastavom na cajonu i malom bubnju, pri čemu su najzapaženiji bili njegovi nastupi na ulici za vrijeme Špancirfesta 2017., te zadnji nastup na velikom humanitarnom koncertu u ožujku 2018. godine u velikoj dvorani varaždinskog HNK, gdje je izveo solističku točku na malom bubnju i dvije točke s očevim bendom na cajonu. Kad ne svira, Jan uživa u glazbi svojih najvećih uzora poput The Queen, Coldplay, 2cellos i Hladno pivo.

Životopis mentora

Rođen 1981.u Bjelovaru. Diplomirao udaraljke 2007. na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Učio od Igora Lešnika, John H. Becka, Jojo Mayera, Horacio el Negro Hernandeza, Ney Rosaura, Gordona Stouta i mnogih drugih.
Svirao sa Zagrebačkom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom HRT-a, Chuck Berry-em, Varaždinskim Komornim Orkestrom, Akademskim Harmonikaškim Orkestrom Ivan Goran Kovačić, HNK Split, HNK Zagreb, Bing Bang percussion ensemble, Sudar Percussion Ensemble, Forlorn Legacy, Eigenschaft, Wuerzburg Camerata, Wuerzburg Dom Musik i u još mnogim drugim projektima.

Snimio tonske zapise sa: Simfonijskim orkestrom HRT-a, Zagrebačkom filharmonijom, udaraljkaškim ansamblima Bing Bang, Sudar Percussion , metal bendovima Forlorn Legacy, Eigenschaft, The Frost, Muka, Pogavranjen, rock bendovima Seven That Spells, Cojones, jazz bendom Kajtebriga, crossover klasičnim ansamblom Acoustic Project.

Radio kao pedagog na Glazbenim školama Vatroslav Lisinski Zagreb, Zlatko Baloković Zagreb, Josip Hatze Split, Umjetnička Akademija Osijek, kao korepetitor na Školi za suvremeni ples Ane Maletić.
2004. Bing Bang je osvojio prvu svjetsku nagradu u klasi studentskog udaraljkaškog ansambla u organizaciji Percussive Arts Society te povodom toga smo održali koncert u Nashvilleu (SAD) na Percussive Arts Society International Convention Bang, te s istim sam primio nagradu Ivo Vuljević i Rektorovu nagradu Sveučilišta u Zagrebu. Te iste godine sam primio rektorovu nagradu i s Brass ansamblom Muzičke akademije.
S BiNg Bangom gostovao sam na najvećem azijskom udaraljkaškom festivalu u Taipei-u , Taiwan 2005.


28. travnja 2007. godine svirao sam na završnom koncertu muzičkog biennala u koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog i to kao solist na timpanima sa Simfonijskim orkestrom Muzičke akademije skladbu Phillipa Glassa „Concerto Fantasy for Two Timpanists and Orchestra“.

Usavršavao sam se na Hochschule fuer Musik Wuerzburg kod prof. Mark Lutza i 2014. završio treći semestar.

Trenutno predajem udaraljke na Glazbenoj školi u Varaždinu i sviram sa Seven That Spells, Kajtebriga, Zagrebačkom filharmonijom (kao vanjski suradnik po potrebi), snimam pjesme i albume alternativnim bendovima i održavam solo udaraljkaške koncerte diljem Hrvatske.