Arhiva po godinama:

Bistrički zvukolik

5. festival, međunarodno mješovito natjecanje glazbenika (solista i komornih sastava), koncerti i radionice
Od 3. do 6. svibnja 2018. (četvrtak, petak, subota i nedjelja) u Mariji Bistrici

Profil natjecatelja

Kvartet 2x2

( 3.kat )

Ana Mikac, sopran
Karolina Matjašec, mezzosopran
Stjepan Horvat, harmonika
Paulo Rušnov, harmonika

Muzička akademija, Pula, Hrvatska

Mentor: Sofija Cingula , doc. mr. art.
Program

PRVI KRUG - ukupno trajanje: ???
Johannes Brahms: Liebeslieder walzer op. 52
- Nr. 4 Wie des Abends schöne Röte;
- Nr. 13 Vögelein durchrauscht die Luft
Laura Mjeda Čuperjani: Engele bengele

DRUGI KRUG - ukupno trajanje: ???
Vlado Gorup: Tri pjesme iz Podravine za sopran, mezzosopran i dvije harmonike
- 1. Ivanjska iskrica
- 2. Podravsko beteguvanje
- 3. Šwaben Sie Deutsch?
F. Mendelssohn Bartholdy: Sechs Duette Op. 63
- Nr. 5 Volkslied (Robert Burns)
- Nr. 6 Maiglöckchen und die Blümelein (A. H. Hofmann von Fallersleben)

TREĆI KRUG - ukupno trajanje: ???
Laura Mjeda Čuperjani: Dvije skice za sopran, mezzosopran i dvije harmonike

Rezultati natjecatelja s prethodnih natjecanja
  • K3 kat. / 1. nag. (93) / komorni sastavi / Eufonija (Novi Sad, Srbija) 2017.
  • D kat. / 1. nag. (99) / komorni sastavi / 8. hrvatsko natjecanje za harmoniku (Daruvar, Hrvatska) 2017.
Životopis natjecatelja

Kvartet 2×2 Muzičke akademije Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli nastao je akademske godine 2016./2017. povezivanjem polaznika kolegija Komorna glazba i Komorno pjevanje. Mentorica doc. mr. art. Sofija Cingula spojila je vrsne mlade glazbenike: sopranisticu Anu Mikac, mezzosopranisticu Karolinu Matjašec te studente Odsjeka studija Klasične harmonike Stjepana Horvata i Paula Rušnova (obojica studenti iz klase doc. art. Dražena Košmerla). Riječ je o mladim umjetnicima koji su se od samih početaka bavljenja glazbom isticali iznimnom nadarenošću te su svojim radom - jednako solističkim, kao i u komornim ansamblima, osvojili brojne nagrade na nacionalnim i međunarodnim natjecanjima. Izazov rada novonastalog ansambla bio je velik, no zajedničkim snagama te uz golem entuzijazam stvoren je ansambl koji svakome od svojih članova donosi radost zajedničkog muziciranja, ali i dopušta individualni rast. Volimo reći da je dobitna formula Kvarteta 2×2 moguća samo u glazbi, a ona glasi 2×2=1.

Životopis mentora

Sofija Cingula, mezzosopran, glazbeni je put započela na Glazbenoj školi u Varaždinu. Solo pjevanje studirala je na Sveučilištu za glazbu i glumu u Beču, u klasi mag.art. Sebastiana Vittuccia. Magisterij na smjeru Opera završila je kod prof. Curta Malma i prof. Uwea Theimera, a na smjeru Lied i Oratorij kod poznatog opernog prvaka i skladatelja Roberta Holla. Usavršavala se na Muzičkoj akademiji u Zagrebu kod izv. prof. Lidije Horvat-Dunjko te kasnije kod proslavljene Dunje Vejzović.
Bavi se i vokalnom pedagogijom kao docentica na Muzičkoj akademiji Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli gdje je predstojnica Odsjeka studija Solo pjevanja i Klavira. Autorica je nekolicine znanstvenih i stručnih radova iz područja vokalne tehnike i pedagogije.
Koncertni i operni nastupi Sofije Cingula obuhvaćaju raznolik repertoar – od rane glazbe do praizvedbi suvremenih autora koji joj posvećuju svoje skladbe. Debitirala je s 18 godina. Uz brojne nastupe u Hrvatskoj, Europi i Južnoj Koreji, nastupala je, uz ansamble bečke Volksopere i Neue Oper Wien, na turnejama po Japanu i Kini. Bila je alternacija za Treću damu u bečkoj Volksoperi te je nastupila na Glazbenom festivalu u Steyru. Uz maestra Mladena Tarbuka i bečki komorni orkestar Wiener Concert-Verein, pjevala je u Musikvereinu u Beču.
Od značajnijih hrvatskih nastupa valja spomenuti sudjelovanje na festivalu Varaždinske barokne večeri te nastup s Hrvatskim baroknim ansamblom. Surađivala je s mnogim hrvatskim i inozemnim dirigentima i poznatim umjetnicima. Dobitnica je nagrada na državnim i međunarodnim natjecanjima.