Arhiva po godinama:

Bistrički zvukolik

5. festival, međunarodno mješovito natjecanje glazbenika (solista i komornih sastava), koncerti i radionice
Od 3. do 6. svibnja 2018. (četvrtak, petak, subota i nedjelja) u Mariji Bistrici

Profil natjecatelja

Lumen Trio

( 3.kat )

Larisa Horić, violina
Selma Hrenovica, violončelo
Mirza Gološ, glasovir

MA Sarajevo, Sarajevo, Bosna i Hercegovina

Mentor: Belma Alić , prof. dr.
Program

PRVI KRUG - ukupno trajanje: 8 min.
Ludwig van Beethoven: Klavirski trio op. 1, br. 1, Es-dur
- 1. st. - Allegro

DRUGI KRUG - ukupno trajanje: 10 min.
César Franck: Klavirski trio op. 1, br. 1, fis-mol
- 1. st. - Andante con moto

TREĆI KRUG - ukupno trajanje: ???
Iztok Kocen: Accident in the digital age

Životopis natjecatelja

Osnovani 2017. godine na Muzičkoj akademiji u Sarajevu. Sastav čine Larisa Horić, Selma Hrenovica i Mirza Gološ, studenti treće godine muzičke akademije. U klasi prof. dr. Belme Alić s asistenticom Tamarom Arsovski, MA.

Životopis mentora

Diplomirala je 2004. godine u klasi prof. Yevgeny Xaviereff-a na Muzičkoj akademiji u Sarajevu. Godine 2007. završava postdiplomski studij u istoj klasi i 2015. godine doktorski studij na Muzičkoj akademiji u Sarajevu na temu nove tehnike sviranja s fokusom na suvremenu muziku pisanu za violončelo solo.
Tijekom školovanja pohađala je brojne seminare za violončelo i komornu muziku kod profesora Herre-Jan Stegenga, Chagit Glaser, Nikola Ružević, Balazs Mate , Conradin Brotbek, Johannes Goritzki, M. Hayshi and Raphael Wallfisch. Surađivala je s istaknutim Gudačkim kvartetom Medici iz Londona i gudačkim kvartetom Manhatten.
Bila je članica Međunarodnog omladinskog gudačkog orkestra (dirigent Simon Robinson) u Sloveniji i dvije koncertne sezone Svjetskog simfonijskog orkestra muzičke omladine (dirigenti: Carlos Kalmar, Amy Andersson i Yakov Kreizberg). U junu 2011. godine je sudjelovala u akademiji za mlade muzičare u organizaciji Kamernog orkestra Evrope s dirigentom Nikolausom Harnoncourt.
Osvojila je više prvih i specijalnih nagrada na takmičenjima učenika i studenata muzike u FBiH i 2001. godine prvu nagradu na Međunarodnom takmičenju Val Tidone u Italiji u kategoriji kametne muzike (duo-klavir i violončelo) i 2010. godine specijalno priznanje za nestandardne ansamble u kategoriji Tidone folk (duo-glas i violončelo). Dobitnica je nagrade za poseban nastup na završnom koncertu seminara za gudače u Italiji (Martina Franca) 2010 godine.
Kao solista nastupala je uz pratnju orkestra Sarajevske filharmonije, Kamernog simfonijskog orkestra Zenica, Orkestra studenata Muzičke akademije u Sarajevu, Kamernog orkestra Muzičke akademije u Sarajevu i Mostar Sinfoniette.
Svirala je s istaknutim muzičarima kao što su David Wilde, Michael Copley, Darragh Morgan, Ruth Waterman, Theodore Bikel, Edin Karamazov, Shura Lipovsky, Merima Ključo, Jeremy Joseph, Willam Conway, Nigel Osborne, Vanessa Redgrave i Tamara Brooks.
Umjetnički je rukovodilac komornog ansambla Mostar Sinfonietta i članica je komornog ansambla muzičke akademije aMAS. Od 2007.godine je član ansambla Circus opera, u čijoj produkciji opere Nigel Osborna je imala uspješne nastupe u Bosni i Hercegovini, Engleskoj, Škotskoj i Austriji, a čija opera Differencess in Demolition je izvedena na festivalu City of London Festival, te imala direktni prenos s koncertnog izvođenja u Edinburgh-u na BBC radiju.
Docent je na predmetu komorna muzika za gudače i ima poziciju šefa gudačkog odsjeka na Muzičkoj akademiji u Sarajevu.