Arhiva po godinama:

Bistrički zvukolik

5. festival, međunarodno mješovito natjecanje glazbenika (solista i komornih sastava), koncerti i radionice
Od 3. do 6. svibnja 2018. (četvrtak, petak, subota i nedjelja) u Mariji Bistrici

Profil natjecatelja

Marko Marković

( harmonika / rođ. 2001.g / 5.kat )

Glazbena škola Požega, Požega, Hrvatska

Mentor: Nikolina Furić , mag. art.
Program

PRVI KRUG - ukupno trajanje: 10:30
Johann Pachelbel: Preludij i fuga u d-molu (7:20 min.)
Đeni Dekleva-Radaković: Preludij D-E-A (3:10 min.)


DRUGI KRUG - ukupno trajanje: 6:30
Anatoly Ivanovich Kusjakov: Winter sketches Suite (obr. Vjačeslav Semjonov)
- 1. st. Tracery on a window pane (1:20 min.)
- 5. st. An epic (2:50 min.)
- 6. st. Festive music (2:20 min.)

Rezultati natjecatelja s prethodnih natjecanja
  • 2.raz / 1.nag. (91.80) / solist / Međunarodni muzički festival (Aranđelovac, Srbija) 2013.
  • A kategorija / 2.nag (87.33) / solist / Hrvatsko natjecanje za harmoniku (Daruvar, Hrvatska) 2013.
  • B kategorija / 2.nag (81.66) / solist / Hrvatsko natjecanje za harmoniku (Daruvar, Hrvatska) 2015.
Životopis natjecatelja

Marko Marković rođen je 26. 11. 2001. u Požegi. Osnovnoškolsko glazbeno obrazovanje je završio u Glazbenoj škola Požega, na područnom odjelu u Kutjevu. Redovno nastupa na koncertima kao solist, u ansamblu i orkestru. Sudjelovao je na nekoliko glazbenih ljetnih kampova te se kao aktivni polaznik seminara za harmoniku usavršavao pri: Aleksandru Selivanovom, Gorki Hermosi, Vladimiru Blagojeviću, Borutu Zagoranskom, Saši Bastalecu, Ivanu Šverko i drugima. Trenutno je polaznik 2.razreda srednje Glazbene škole u Požegi, smjer harmonika, u klasi nastavnice Nikoline Furić, mag.art.

Životopis mentora

Nikolina Furić, rođena u Požegi (1990.), stječe osnovno glazbeno obrazovanje na Glazbenoj školi Požega, s harmonikom kao glavnim predmetom u klasi Saše Bastaleca, prof. u čijoj klasi završava i srednju glazbenu školu na Glazbenoj školi u Varaždinu. Po završetku srednje glazbene škole, koju završava s odličnim uspjehom, upisuje se na glazbenu akademiju u Ljubljani u Sloveniji. Nakon završenog dodiplomskim studija u prvoj generaciji odjela za harmoniku na Akademiji za glasbo u klasi red. prof. Boruta Zagoranskog, pri istom mentoru upisuje diplomski studij smjera 'Glazbena umjetnost’, a kojeg zaključuje 2017.godine s najvišom ocjenom.
Među značajnije nastupe ističe solo koncerte i koncerte s komornim sastavom: u okviru Ljubljanskog festivala „Mladi virtuozi“, koncerti Glazbene mladeži Slovenije u ciklusima „GM oder“ i „Glasba na vodi“ te „Grandi interpreti“ u organizaciji Amici della musica di Udine, zatim koncerti u dvorani Slovenske filharmonije u sklopu ciklusa koncerata akademije, finale natjecanja “Ferdo Livadić” u Samoboru, koncerti s gudačkim orkestrom u Ljubljani, Celju, Puli I dr.
Dobitnica je brojih nagrada koje osvaja na regionalnim, državnim, europskim i svjetskim natjecanjima (na 15 natjecanja osvojila je 12 prvih i 3 druge nagrade). Posebno se ističe “Prešernova nagrada Univerze v Ljubljani” koja joj je zbog iznimnih rezultata dodijeljena 2013. godine kao članici harmonikaškog dua “Furioso”. S istim sastavom kojeg čini i Mirko Jevtović, nastupila je na 30-ak koncerata u Sloveniji, Hrvatskoj, Srbiji, Mađarskoj, Italiji, Austriji, Slovačkoj i Kanadi. Za duo “Furioso”, pisana su mnogobrojna djela kako slovenskih skladatelja (A. Pivko Kneževič, D. Steklasa, S. Penšek, I. Florjanc i C. Rojac) tako i djela skladatelja iz drugih zemalja (B. Lang, R. Gehlhaar, T. Raisanen, P. Makkonen, T. Marko, D. Zeqiri Nushi, S. Cohen, B, Rezić, V. Trmčić, M. Anđelković i J. Veljanović).
Tijekom svog obrazovanja usavršavala se pri istaknutim glazbenim pedagozima poput Mike Vayrynena (Finska), Elsbeth Moser (Njemačka), Friedericha Lipsa (Rusija), Vječeslava Semjonova (Rusija), Jovice Đorđevića (Srbija), Borisa Lenka (Slovačka), Romana Pechmanna (Austrija) i mnogih drugih.
Aktivno nastupa solistički, u duu, s ansamblima i orkestrima, te je zaposlena u Glazbenoj školi u Požegi kao nastavnik harmonike.