Arhiva po godinama:

Bistrički zvukolik

5. festival, međunarodno mješovito natjecanje glazbenika (solista i komornih sastava), koncerti i radionice
Od 3. do 6. svibnja 2018. (četvrtak, petak, subota i nedjelja) u Mariji Bistrici

Profil natjecatelja

Patrik Žeđa

( harmonika / rođ. 2008.g / 2.kat )

GŠ Vatroslava Lisinskog, Bjelovar, Hrvatska

Mentor: Marija Plentaj , prof.
Program

Ukupno trajanje: 1.25 min
1. Orhida Antunović: Pjesma za Ivana (0.40 min)
2. Marino Atanasković: Papiga je naučila nove riječi (0.17 min)
3. Obr. Lidija Perutka - Burjan: Empty pocket blues (0.28 min)

Rezultati natjecatelja s prethodnih natjecanja
  • /
Životopis natjecatelja

Patrik je tek 1. razred glazbene škole i još je uvijek jako zaigran. U slobodno vrijeme voli igrati igrice na kompjutoru, družiti se sa svojim prijateljima, igrati nogomet, voziti bicikl, ali i svirati klavijaturu.

Životopis mentora

Marija Plentaj rođena je 1980. u Bjelovaru. Osnovno i srednjoškolsko glazbeno obrazovanje stječe u GŠ Vatroslava Lisinskog, Bjelovar u klasi Marjana Krajne kao glazbenik harmonikaš te Alide Jakopanec kao glazbenik teoretskog smjera, nakon kojeg upisuje Universität für Musik und darstellende Kunst u Grazu (Austrija), studij harmonike, smjer IGP, u klasi Geiera Draugsvolla (Danska). Odlaskom profesora s fakulteta, polaže prijemni na današnjoj Muzičkoj akademiji u Puli, studij harmonike, gdje radi s Denisom Modrušanom te Frankom Božcem. Po završetku studija 2003. stječe naziv akademski glazbenik/profesor harmonike te se zapošljava u GŠ Brune Bjelinskog u Daruvaru, a istovremeno upisuje magistarski studij harmonike, smjer IGP, u klasi Jannea Rättyä, (Finska) na Universität für Musik und darstellende Kunst u Grazu. Izjednačavanjem titula dobija potvrdu o nazivu magistre muzike, a napreduje i u zvanje profesora mentora.. Zapošljava se i u GŠ Jan Vlašimsky u Virovitici, Pučkom otvorenom učilištu Bjelovar, OGŠ Ivan Zajc u Zagrebu, a trenutno je stalno zaposlena u GŠ Vatroslava Lisinskog u Bjelovaru, gdje i živi.

Tijekom svog školovanja polazila je seminare Petera Soavea, Jamesa Crabba, Aleksandra Skljarova, Slavka Magdića te odlazila na razna solistička natjecanja od kojih se najviše ističe osvajanje 1. nagrade (1. mjesto) te proglašenjem cjelokupnog pobjednika svih kategorija u disciplini harmonike na 36. Hrvatskom državnom natjecanju učenika i studenata glazbe i plesa, Rijeka, 1998. godine. Sudjeluje i u brojnim orkestrima: Harmonikaškom orkestru GŠ Zlatka Balokovića, Zagreb, s kojim 1997. godine održava koncert povodom tjedna Republike Hrvatske za Unesco u Parizu (Francuska); Harmonikaškom orkestru GŠ Vatroslava Lisinskog, Bjelovar, s kojim osvaja jednu prvu državnu te dvije prve međunarodne nagrade te kao predstavnik RH s istim orkestrom odlazi na 5. Europski festival glazbene mladeži u Barcelonu (Španjolska); s Akademskim orkestrom Filozofskog fakulteta u Puli također osvaja dvije prve državne te jednu prvu međunarodnu nagradu, a sudjeluje i u zborovima s kojima osvaja Zlatne i Srebrne plakete na državnim natjecanjima. Zbog svojih uspjeha dobitnica je i Godišnje nagrade za najboljeg učenika iz Fonda “Boža Tvrtković” za 1999. godinu te je bila županijska te državna stipendistica.

Danas sa svojom klasom intenzivno odlazi na državna i međunarodna natjecanja i stručne seminare (Slavko Magrdić, Miljenko Bjeletić, Borut Zagoranski) te osvaja visoke nagrade sa solistima i komornim sastavima (do sada osvojeno preko 60 nagrada) . Također je bila glavni urednik radio emisije GŠ Brune Bjelinskog, Daruvar “Glazbeni vrisak”, višegodišnji koorganizator Školskog natjecanja za soliste i komorne sastave “Da Sound Machine” u GŠ Brune Bjelinskog u Daruvaru, višegodišnji grafički urednik te član uredništva časopisa GŠ Vatroslav Lisinski u Bjelovaru - “Trythonus” (koji je nekoliko godina za redom bio najbolji časopis na državnom natjecanju “Lidrano”), predsjednik Harmonikaškog centra od samog osnivanja udruge (s kojom organizira seminare, stručna predavanja, državno natjecanje za harmoniku, vodi web te FB stranicu i dr.), jedan od osnivača te predsjednik Povjerenstva za provedbu natjecanja - Hrvatskog natjecanja za harmoniku u Daruvaru (već sedam godina za redom), osnivač, glavni urednik te grafički urednik jedinog specijaliziranog harmonikaškog časopisa u Hrvatskoj “Eho” (godišnjaka koji je do sada imao četiri online izdanja). Bila je dugogodišnji tajnik DZZŽ Šapa (Bjelovar), aktualni je tajnik Centra za glazbene inicijative (Bjelovar) te član organizacije Hrvatskog natjecanja iz povijesti glazbe (Bjelovar).

U svom radu se trudi što više promicati harmoniku u Hrvatskoj, poticati na bavljenje glazbom te kroz razne koncerte i medije istaknuti mlade glazbenike kao pozitivne primjere društva.