Arhiva po godinama:

Bistrički zvukolik

8. međunarodno mješovito natjecanje glazbenika, koncerti i radionice
Od 10. do 13. 5. 2021. (ponedjeljak - četvrtak) u Mariji Bistrici i Dugom Selu

Bistrički zvukolik oduševio i u Dugom Selu

Bistrički zvukolik tradicionalno se održava na području Marije Bistrice, no ove je godine zbog prostornih ograničenja vezanih uz provođenje epidemioloških mjera, izvanredno održan u Dugom Selu. Privremeni domaćim mladim glazbenicima bila je  Glazbena škola Dugo Selo, koja je osigurala veliku dvoranu za samo natjecanje te u istoj zgradi i prostorije za usviravanje, što je omogućilo sigurno i neometanje odvijanje ovog nadmetanja u izvođenju klasične glazbe. Zvukolik je zbog sigurnosti svih sudionika održan bez publike, posebnih proglašenja pobjednika i koncerata ocjenjivačkog suda te je pojedinačne nastupe mogao pratiti još samo uzak krug odabranih poput mentora i obitelj samog natjecatelja.

Iako je Bistrički zvukolik prošle godine okupio čak 124 glazbenika, organizatori ističu kako su zbog izvanrednih okolnosti zadovoljni i ovogodišnjim odazivom od  ukupno 63 prijavljenih sudionika u 5 solističkih kategorija te dvije kategorije komornih sastava. „Moram priznati da sam izuzetno ugodno iznenađen vrlo visokim nivoom mladih izvođača. Čini se da epidemija na muzičkom planu na njih nije loše utjecala, nego da su samo napredovali u svojim izvedbama. Žao mi je samo što  zbog cjelokupne situacije oko epidemije nije bilo više natjecatelja“ – kazao je nakon završetka natjecanja predsjednik Ocjenjivačkog suda red. prof. art. Krešimir Seletković, redovni profesor na Muzičkoj akademiji u Zagrebu i novoizabrani član suradnik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u razredu za glazbenu umjetnost i muzikologiju.

Na natjecanje su se prijavili sudionici iz Hrvatske i Slovenije, iz 17 glazbenih škola i akademija, sa 15 različitih instrumenata, među kojima je najviše njih sviralo klavir, te potom potom violončelo, udaraljke i violinu. Njihove je izvedbe pratio ocjenjivački sud, koji se zbog poteškoća izazvanih epidemijom i nemogućnosti dolaska jednog najavljenog člana na kraju sastojao od 11 uglednih glazbenika, profesora na akademijama iz Hrvatske, Nizozemske, Španjolske i Slovenije. Uz predsjednika red. prof. art Krešimira Seletkovića (skladatelj), tu su bili i  red. prof. Ida Gamulin (glasovir),  izv. prof. art. Franko Božac (harmonika),  izv. prof. art. Miljenka Grđan (pjevanje),  izv. prof. art. Bánk Harkay (rog),  nasl. izv. prof. art. Davor Reba (klarinet),  doc. art. Tomislav Vukšić (gitara),  nasl. doc. art. Mario Šincek (trombon), nasl. doc. art. Martin Draušnik (violina), Jelena Očić, senior prof. (violončelo) i Luis Camacho Montealegre, ass (udaraljke).  Svi pjevači i instrumentalisti natjecali su se solistički ili komorno u samo jednoj, mješovitoj disciplini, ali raspoređeni po dobnim kategorijama.

 

POBJEDNICI:

Solisti, 1. kategorija – rođeni 2011. i mlađi: Petar Đula Vrbanić (violončelo)

Solisti, 2. kategorija – rođeni 2009. i mlađi: Leeloo Han Vukelja (glasovir)

Solisti, 3. kategorija – rođeni 2007. i mlađi: Hana Rabadan (violončelo)

Solisti, 4. kategorija – rođeni 2004. i mlađi: Saša Miljanović (udaraljke)

Solisti, 5. kategorija – rođeni 2001 i mlađi: Roko Matijević (glasovir)

Komorni sastavi, 1 kategorija – rođeni 2004 i mlađi: Duo 20 Happy fingers (klavir)

Komorni sastavi, 2 kategorija – rođeni 2001 i mlađi: Duo Csiffary – Habuda (klavir/flauta)

 

 

Autor i umjetnički ravnatelj Bistričkog zvukolika Robert Međugorac još je jednom istaknuo entuzijazam roditelja svojih učenika koji su prije sedam godina prepoznali njegovu ideju zbog čega je prije sedam godina i pokrenuto ovo originalno glazbeno natjecanje. Govoreći o posebnostima Zvukolika, posebno je istaknuo velik broj članova ocjenjivačkog suda, čije su ocjene u potpunosti transparentne i dostupne na mrežnoj stranici Bistričkog zvukolika.  „Na Bistričkom zvukoliku izvodi se klasična glazbe, što ne isključuje druge skladbe u slučaju da su obrađene i odsvirane na „klasičan“ način. Kao što Josepha Haydna možete obraditi i odsvirati na rock ili ne daj bože na turbofolk način, tako i Guns n' Roses možete obraditi i odsvirati na "klasičan" način“ – kazao je Robert Međugorac, inače učitelj gitare u Osnovnoj glazbenoj školi pri OŠ Marija Bistrica.

Organizator Bistričkog zvukolika je Udruga Svesvir čiji je predsjednik Ivan Palanović na simboličnom završetku natjecanja zahvalio svim sponzorima i donatorima, Općini Marija Bistrica i Krapinsko-zagorskoj županiji kao stalnim pokroviteljima Bistričkog zvukolika, BlueSun Hotelu Kaj i Osnovnoj školi Marija Bistrica na izvrsnoj suradnji i dugogodišnjem domaćinstvu, te posebno Glazbenoj školi Dugo Selo kao ovogodišnjem domaćinu. Završne izvedbe su zajedno pratili i gradonačelnik Grada Dugo Selo Nenad Panian, dr.med.dent. i načelnik Općine Marija Bistrica Josip Milički, ing., koji su kao i ravnatelj Glazbene škole Dugo Selo prof. Dario Cebić, dr.phil., mag.art. uputili i riječi podrške za sve natjecatelje te pohvale ocjenjivačkom sudu i organizatorima.

POSEBNE NAGRADE:

Posebna nagrada HDS-a (Hrvatskog društva skladatelja) za najbolju izvedbu skladbe hrvatskog autora: Saša Miljanović

Posebna nagrada EPTA-e (European Piano Teachers Association) za najbolju glasovirsku izvedbu: Roko Matijević

Posebna nagrada ESTA-e (European String Teachers Association) za najbolju gudačku izvedbu: Hana Rabadan

Posebna nagrada ESTA-e (European String Teachers Association) za najbolju gudačku izvedbu: Petar Đula Vrbanić

Posebna nagrada za najmlađeg natjecatelja: Andorni Međugorac i Denonis Međugorac

Posebna nagrada za najbolju umjetničku suradnju: Krešimir Popović

Posebna nagrada za najboljeg učitelja: Tomislav Špoljar

Više informacija pronađite na webu i facebooku Bistričkog zvukolika, čije se 8. izdanje planira već za svibanj 2021. godine. Ujedno podsjećamo kako se Bistrički zvukolik sastoji i od koncertne sezone, u sklopu koje su pod pokroviteljstvom Ministarstva culture u Mariji Bistrici ove godine nastupili Vokalni ansambl Antiphonus i Splitski gitaristički kvartet te Krešimir Lazar i Krešimir Has.

NAJAVLJUJEMO 8. BISTRIČKI ZVUKOLIK

 10. -13. svibnja 2021.