Arhiva po godinama:

Bistrički zvukolik

međunarodno mješovito natjecanje glazbenika u tri kruga
2. i 3. svibnja (petak i subota) 2014.

Profil natjecatelja

Barbara Suhodolčan

( Sopran / rođ. 1992.g / 9.kat )

Muzička akademija u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska

Mentor: Lidija Horvat Dunjko , profesor
Korepetitor: Mario Čopor ( Klavir )
Program

PRVI KRUG - ukupno trajanje 16:10

1. Felix Bartholdy Mendelssohn: Hore Israel 5:30
2. Krsto Odak: Mura voda teče 4:00
3. Wolfgang Amadeus Mozart: Porgi amor 4:20
4. Blagoje Bersa: Robinjica 2:20

DRUGI KRUG - ukupno trajanje 15:40
1. Christoph Wilibald Gluck: Che fiero momento 4:40
2. Antonin Dvorak: Rusalka 5:40
3. Tomislav Uhlik: Vse se okreče 2:20
4. Ivan pl. Zajc: Na gondoli 3:00

TREĆI KRUG - ukupno trajanje 15:10
1. Georg Friedrich Handel: Come and trip it 2:20
2. Giacomo Puccini: Quando me'n vo 3:20
3. Giacomo Puccini: O mio babbino caro 3:00
4. Ivana Lang: Dve murve 2:20
5. Georg Friedrich Handel: Lascia ch' io pianga 4:10

Životopis natjecatelja

Barbara Suhodolčan je rođena 1992.godine u Zagrebu. Živi u Krapini, gdje je završila svoje prvo glazbeno obrazovanje u osnovnoj glazbenoj školi Augusta Cesarca, smjer flauta. Odličnim uspjehom maturirala je srednju glazbenu školu u Varaždinu smjer solo pjevanje kod prof. Blanke Tkalčić i smjer glazbenik flautist kod prof. Stjepana Levanića. Trenutno je studentica treće godine pjevanja na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Lidije Horvat - Dunjko.
Kroz svoje godine glazbenog obrazovanja postigla je prestižne rezultate. Na međunarodnom natjecanju za glas i orgulje Heferer u Grožnjanu 2012. godine osvojila je prvu nagradu te na međunarodnom natjecanju pjevača „Iuventus Canti“ u Slovačkoj 2009. osvojila je drugu nagradu. Pjevala je u suradnji s cijenjenim dirigentima Stjepanom Mihaljincem, Mladenom Tarbukom, Sinišom Leopoldom. Često pjeva kao solist s Tamburaškim orkestrom HRT-a pod vodstvom Siniše Leopolda, Varaždinskim komornim orkestrom pod vodstvom koncertnog majstora Jože Haluza te Tamburaškim orkestrom KUD-a Mihovljan pod vodstvom Ivana Bartolića. 2010. godine u Bugarskoj, na Nacionalnoj muzičkoj akademiji „Pancho Vladigerov“ u Sofiji predstavljala je solopjevački odsjek glazbene škole u Varaždinu. Od 2009.godine izvodi samostalne koncerte sakralne glazbe u ciklusu orguljaške baštine „Heferer“ najpoznatijeg hrvatskog graditelja orgulja i harmonija. U projektu Turističke zajednice grada Zagreba „Zagrebački vremeplov“ sudjelovala je u ulozi Sidonije Rubido Erdody – prve hrvatske operne pjevačice, pjevajući tako ulogu Ljubice iz opere „Ljubav i zloba“ V.Lisinskog te promovirajući Zagreb i hrvatsku kulturu. Redovito održava duhovne koncerte u pratnji orguljaša Nikole Cerovečkog. U suradnji s jazz orkestrom Muzičke akademije u Zagrebu, zapažena u gospel i jazz pjevanju, u velikom projektu širenja dobrih vibracija putem glazbe „NESCAFÉ 3u1“ snimila je dvije pjesme za službenu stranicu tvrtke „Nescafe“. U sklopu ljetne glazbene škole u Pučišćima sudjelovala je u izvedbi opere „Čarobna frula“ W.A.Mozarta u ulozi Papagene. U HNK Varaždin 2011. godine, u koncertnoj izvedbi pjeva u ulozi Hanne iz operete „Vesela udovica“ Franza Lehára. 2012. godine u velikom projektu Muzičke akademije pjevala je u operi „Carmen“ G.Bizeta, te 2013. u operi „Slavuj“ I.Stravinskog. Za CD mjuzikla „Imamo Hrvatsku“ Vinka Mardešića, snimila je sve ženske pjevačke uloge. Za turističku promociju najvećeg parka perunika u Hrvatskoj, u Donjoj Stubici, snimila je video spot i pjesmu u parku perunika uz pratnju Tamburaškog orkestra HRT-a. Pjevala je u izvedbi 42 psalma op. 42 „Wie der Hirsch schreit“ F.Mendelssohna u Ravensburgu. U projektu „Connected in knowledge“, prvom europskom projektu u kojem je sudjelovala Hrvatska, Barbara je kao predstavnica glazbene škole bila jedna od 12 izabranih za povezivanje europskih srednjih škola svih područja. U mjuziklu „Legenda Ružice grada“, Barbara utjelovljuje ulogu Vile. Od 2013. godine član je renesansnog ansambla „Marco Polo“ s kojim kao član i solist izvodi koncerte diljem Hrvatske. 2014. u sklopu festivala Pasionska baština pjeva sopran u „Stabat mater“ Zorana Novačića za sopran i alt, koji je u toj izvedbi s gudačkim komornim orkestrom MA praizveden.
Pohađala je nekoliko prestižnih seminara solo pjevanja kod prof. Vlatke Oršanić, Tomislava Mužeka, Lidije Hovat – Dunjko i Tiyla Faveytsa.

Životopis mentora

Lidija Horvat Dunjko (Varaždin, 1967.) hrvatska sopranistica, docentica na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu. Dobitnica je Ordena reda Danice hrvatske s likom Marka Marulića. [1]

Diplomirala je u klasi profesorice Zdenke Žabčić-Hesky na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu, gdje sada i sama predaje.

Nastupila je u više od trideset uspješnih opernih uloga u Hrvatskoj i inozemstvu. Tako je npr. igrala Kraljicu noći u "Čarobnoj fruli", Rosinu u "Seviljskom brijaču", Gilde u "Rigolettu" itd. Nastupala je u Parizu (Théâtre des Champs-Élysées), Beču (Musikverein), Torontu (Ryerson Theatre, Massey Hall), Berlinu, Münchenu, Bruxellesu, Dublinu, Salzburgu, Torinu, Veneciji, Zürichu, Ženevi, Zagrebu, Ljubljani, Buenos Airesu (Teatro Colón, Teatro Nacional Cervantes), Madridu, Santiago de Chileu, Lisabonu, Montevideu, Moskvi (Čajkovski dvorani moskovskog konzervatorija), Johannesburgu, Pretoriji i dr.

Surađuje s velikanima opere, s eminentnim redateljima i orkestrima. Osnovala je školu opere Mirula 2003. godine u Pučišćima, na otoku Braču.

Zajedno s grupom Magazin, izvela je pjesmu "Nostalgija" s kojom su predstavljali Hrvatsku na natjecanju za Pjesmu Eurovizije 1995. godine, a završili su na 6. mjestu.